Domov Uspešno izvedeni projekti MSLS
24.01.2022

Uspešno izvedeni projekti MSLS

V letu 2021 smo na MSS ponovno podprli večje število projektov mladinskih svetov lokalnih skupnosti. Podprli smo projekte Mladinskega sveta Ravne na Koroškem, Novo mesto, Slovenj Gradec, Logatec, Grosuplje, Rogaška Slatina, Ajdovščina in Ljutomer.

Spodaj si lahko preberete kratke opise izvedenih projektov:

  • Mladinski svet Ljutomer je izvedel projekt Pridi malo polükni. S projektom so nagovarjali mlade k aktiviranju v Mladinskem svetu Ljutomer. Mlade so s pomočjo anketnih vprašalnikov povprašali o njihovih potrebah in željah v lokalni skupnosti. Na podlagi analize ankete so oblikovali program enodnevnega taboru ter se z mladimi srečali na enodnevnem taboru, kjer so debatirali na temo 9. Evropskega cilja mladih – Prostor in participacija za vse. Na podlagi analize in tabora so oblikovali predlogi za participacijo mladih v lokalni skupnosti.  Analizo ankete so tekom projektih aktivnosti predstavili zainteresiranim posameznikom in skupinam. S projektom so pri mladih spodbudili participacijo in jim pomagali razumeti procese odločanja.  

  • Mladinski svet Ravne na Koroškem je izvedel projekt Mladi za duševno zdravje mladih: “Flajštr za dušo”. V sklopu projekta so problematiko naslovili preko promocijskih aktivnosti na temo duševnega zdravja in z organizacijo dveh dogodkov, v sklopu katerih so spregovorili o pomenu duševnega zdravja, o stiskah mladih v času epidemije COVID – 19, o metodah za sprostitev in nadzor stresa ter o samomorilnosti, njenem preprečevanju in pomoči osebam s samomorilnimi mislimi. Poleg tega so po srednjih šolah razdelili zloženke namenjene dijakom, šolskim delavcem in staršem ter promocijske čokoladice z namenom ozaveščanja mladih o duševnem zdravju.

  • Mladinski svet Slovenj Gradec je izvedel projekt Spodbujanje mladinske in aktivistične kulture. V okviru projekta so v Slovenj Gradu organizirali dogodke na katerih so nastopala lokalna mladinska (alternativna) društva. Namen projekta je bil pomoč pri širjenju in spodbujanju aktivnega delovanja mladih v svoji okolici, v prostorih, kjer se počutijo domače, varno in ustvarjalno. Poudarek projekta je bil na spodbujanju prostovoljstva in ohranjanja društev v času epidemije, ko so se društva znašla pred različnimi (predvsem finančnimi) preprekami in izzivi.

  • Mladinski svet Logatec je izvedel projekt Zgradimo si prihodnost. S projektom so naslovili potrebo mladih Logatčanov po vzpostavitvi mladinskega centra. Med mladimi so izvedeli daljšo anketo, s katero so zbrali mnenja 10% mladih v občini glede lokacije, strukture in vsebine potencialnega MC. Na dogodku so s predstavniki drugih, že uveljavljenih, mladinskih svetov iz Slovenije, iskali uspešne prakse, načina delovanja ter razmišljali o najboljši poti za vzpostavitev MC-ja. V zadnji fazi so obveščali mlade v občini o rezultatih ankete, okrogli mizi ter predstavili idejo vzpostavitve MC. S projektov so pridobili potrebe in mnenja številnih mladih občanov in strokovnjakov za vzpostavitev MC ter konkretne načrte, ki so jim v pomoč pri zagovorništvu ideje za MC.

  • Mladinski Svet Grosuplje je izvedel projekt Posvet MSG s komisijo za mladinska vprašanja in piknik s člani društev vključenih v MSG. Izvedli so posvet s predstavniki društev vključenih v MSG ter komisijo za mladinska vprašanja. Posvet je bil voden s strani trenerjev MSLS. Po zaključku posveta je sledil razširjen piknik s člani društev MSG.

  • Mladinski svet Novo mesto je izvedel projekt Mladinska tržnica 2021. Mladinska tržnica 2021 je bila povezovalen ter predstavitveni dogodek, na katerem so se s stojnicami brezplačno predstaviti različni novomeški mladinski deležniki, ki se ukvarjajo z mladim zanimivimi dejavnostmi, od mladinskih društev, zavodov, nevladnih organizacij, dobrodelnih društev, društev za zaščito živali in novomeška knjižnica. Na stojnicah so predstavili svojo organizacijo, svoje dejavnosti in program, organizirali srečolove za dobrodelne namene ter izvedli rokodelske, kreativne, izobraževalne, umetniške in glasbene delavnice. Organizacije članice so povečale svoje članstvo ter spodbudile mlade k participaciji.

  • Mladinski svet Občine Rogaška Slatina je izvedel projekt Kdo se (tri)buni? Participacija mladih v Rogaški Slatini. V Rogaški slatini so v okviru projekta izvedli manjše dogodke in javno tribuno z naslovom: Se veliko »buniš« pa tvoje »bujenje« ne preide do pravih ušes?, kjer so razpravljali o stanju mladih v Rogaški Slatini, strnili ideje mladih v konkretne zahteve/predloge ter jih nato predstavili lokalnim odločevalcem. Javna tribuna je bila razdeljena na tri sklope: Vključenost mladih v proces odločanja, Prostori za mlade in Prihodnost mladih v Rogaški Slatini.

  • Mladinski svet Ajdovščina je izvedel projekt (Od)loči se. V Ajdovščini so pilotno postavili inovativen smetnjak, ki ponuja mladim možnost glasovanja za najboljše predloge za izbrane tematike z odlaganjem odpadkov v določen del smetnjaka. Smetnjak je trenutno postavljen v Hiši mladih. V zgornjem delu smetnjaka je prostor za vprašanje, na katero odgovorijo mladi z odlaganjem odpadne baterije. Vprašanja in ideje pripravlja MSA skupa z mladimi, ki so za mlade pomembne. S projektom želijo med mladimi spodbuditi skrb za okolje, povečati možnost sporočanja želj in predlogov lokalni skupnosti ter razširiti aktivno participacijo.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.