Domov Uspešno izveden Posvet mladinskega sektorja 2014
05.11.2014

Uspešno izveden Posvet mladinskega sektorja 2014

Posveta mladinskega sektorja, ki je v organizaciji Urada RS za mladino in Mladinskega sveta Slovenije potekal 4. novembra 2014 na Brdu pri Kranju, se je udeležilo več kot 190 predstavnikov mladinskega polja iz cele Slovenije.

 

Mladinski delavci in voditelji, predstavniki mladinskih organizacij ter organizacij za mlade in vsi drugi, ki so tako ali drugače povezani z mladinskim sektorjem, so se zbrali na Posvetu z namenom, da, na podlagi ocene stanja mladinskega sektorja, oblikujejo priporočila in ukrepe, ki so ključni za krepitev mladinskega sektorja, da bo ta še naprej kakovostno izvajal svoje programe in poslanstvo ter posledično skrbel za naslavljanje potreb mladih in krepitev njihovega položaja na vseh ravneh.

 

Eno redkih priložnosti, ko se na enem mestu zbere tako veliko število predstavnikov mladinskega sektorja, smo izkoristili tudi za seznanitev z novo ministrico, pristojno za mladino, dr. Stanko Setnikar Cankar, ter njenimi pogledi na izzive in probleme mladinskega sektorja in mladih nasploh.

 

Ministrica je uvodoma poudarila, da so mladi ena od prioritet te vlade, kar naj bi razvidno tudi iz vsebine koalicijske pogodbe; da pa bodo dejanski rezultati vlade na tem področju odvisni tudi od prisotnih na posvetu, torej od organizacij v mladinskem sektorju. V nadaljevanju je napovedala vidnejšo vlogo Sveta Vlade RS za mladino, ki bo imel pomembno vlogo pri spremljanju implementacije aktov, med drugim Nacionalnega programa za mladino. Obljubila je več medresorskega sodelovanja na področju reševanja problematike mladih. Povedala je še, da morebitni novi varčevalni ukrepi ne bodo več prizadeli mladih, kot je bilo to doslej pri štipendijah, subvencijah idr. socialnih transferjih. Poudarila je, da ona osebno nasprotuje omejitvam zaposlovanja v zadnjem času, saj so žrtve tovrstnih ukrepov predvsem mladi, ki vstopajo na trg dela, in da si bo prizadevala za plačana pripravništva. Menila je, da je investicija v kompetence mladih, v formalnem ali neformalnem izobraževanju, najboljše naložen denar.

 

Po pogovoru z ministrico smo srečanje nadaljevali z razpravami na delovnih skupinah, ki smo jih oblikovali na podlagi predloga zaključnega dokumenta Posveta. Tako so udeleženci razpravljali, dopolnjevali in spreminjali priporočila na naslednjih področjih:

1. Horizontalne mladinske politike

2. Pomen in prepoznavnost mladinskega dela v družbi

3. Neformalno izobraževanje in priznavanje učinkov mladinskega dela

4. Mednarodno mladinsko delo in Erasmus+

5. Informiranje mladih

 

Končni rezultat razprav in posvetovanj je Resolucije o razvoju mladinskega sektorja in mladinske politike 2014, katera predstavlja najmanjši skupni imenovalec celotnega mladinskega sektorja in bo posredovana vsem deležnikom in odločevalcem. O tem, kako bo potekalo uresničevanje oblikovanih priporočil, vas bomo redno obveščali.

 

Resolucija o razvoju mladinskega sektorja in mladinske politike 2014

Fotogalerija Posveta mladinskega sektorja 2014 (Facebook)

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.