Domov Srečanje zamejskih organizacij na Reki
01.10.2017

Srečanje zamejskih organizacij na Reki

V petek, 29. septembra in v soboto, 30. septembra 2017, je v Slovenskem domu Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki potekala mednarodna konferenca za mladinske zamejske organizacije, ki sta jo organizirala Mladinski svet Slovenije in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu v sodelovanju s slovensko skupnostjo na Reki (KPD Bazovica in Društvo EU Korak). Pred uradnim začetkom aktivnega dne so navzoče pozdravili Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije, Jelena Malnar, podsekretarka v kabinetu ministra na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Zvonimir Stipetić, predsednik Slovenskega doma KPD Bazovica, Boris Rejec, predsednik Sveta slovenske narodne manjšine Mesta Reka, Vasja Simonič, predsednik Sveta slovenske narodne manjšine za Primorsko-goransko županijo, Verena Lelas Turak, namestnica župana Mesta Reka in veleposlanica RS na Hrvaškem dr. Smiljana Knez, ki je konferenco tudi slavnostno odprla. Konference so se udeležila mladinska društva in organizacije iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Avstrije. Gre za drugo tovrstno konferenco v okviru programa »Povezujemo«, ki je prejšnje leto potekala v Monoštru na Madžarskem.

Osrednja tema srečanja je bila komuniciranje in informiranje, zato so udeleženci pod strokovnim vodstvom trenerk Nine Milenković Kikelj in Urške Simonišek skozi interaktivno delo v manjših skupinah identificirali izzive, s katerimi se organizacije soočajo pri komuniciranju in informiranju znotraj organizacij in navzven z mladimi, drugimi organizacijami in institucijami. Prvi dan je tako potekal v luči medsebojnega spoznavanja, priprave pregleda stanja na določenem področju, dela na študijskih primerih in pogovora s strokovnjakom s področja komuniciranja Sebastjanom Jeretičem. Drugi dan konference je bil posvečen iskanju rešitev za identificirane izzive in pripravi zaključnih priporočil. 

Po dvodnevnem intenzivnem delu so mladi na zaključku konference ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu predstavili štiri ideje za konkretne kratkoročno izvedljive projekte, ki bi dolgoročno prispevali k večjemu povezovanju mladine med seboj in z matično domovino, privabili mlade, da se aktivno vključujejo v delovanje slovenskih zamejskih organizacij, spodbudili kroženje možganov, zagotavljali kontinuiteto takšnih dogodkov, kot je bil ta na Reki in vzpostavili sistem prenosa in sprejemanja odgovornosti znotraj organizacij med starejšimi in mlajšimi člani. Minister G. Žmavc je pobude mladih podprl, izkazal je podporo projektom, kot je bila ta konference in podobnim prek katerih se krepi povezovanje mladih ter povabil, da se za takšne namene izkoristijo tudi drugi slovenski domovi in kulturni centri v zamejstvu.

Udeleženci so izkazali željo po nadaljevanju takšnih dogodkov in druženj tudi v prihodnje.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.