Domov Spremembe študentskega dela v veljavi!
02.02.2015

Spremembe študentskega dela v veljavi!

S 1. februarjem bodo v veljavo stopile spremembe na področju začasnega in občasnega dela dijakov in študentov (študentskega dela). Ena ključnih novosti je, da bodo dijaki in študenti, v zameno za plačevanje prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, upravičeni do pravic iz tega naslova – teči jim bo začela tudi pokojninska doba. Poleg tega zakon uvaja tudi minimalno urno postavko, v višini 4,5 EUR. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) ob tem pozivamo študente kot tudi delodajalce, naj se informirajo o spremembah in nanje ustrezno pripravijo. Za vse dodatne informacije in vprašanja pa smo na voljo tudi na ŠOS.

Nova ureditev študentskega dela je nastala po načelu »vsako delo šteje«, kar pomeni, da bo tudi za študentsko delo potrebno plačati prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Prispevek na strani delojemalca (študenta/dijaka) znaša 15,5 % bruto zaslužka. S tem bo študentom pričela teči polna pokojninska oz. invalidska zavarovalna doba, in sicer po 1 mesec zavarovalne dobe za vsakih doseženih 60 % povprečne mesečne plače iz leta, za katero se opravi izračun, vendar največ 12 mesecev za posamezno koledarsko leto. V prehodnem letu 2015 je znesek določen s 54 % povprečne plače.

Nova obremenitev študentskega dela – za delodajalca:
  • koncesijska dajatev v višini 16 %,
  • dodatna koncesijska dajatev v višini 2 %,
  • prispevek delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 8,85 %,
  • prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni  po stopnji 0,53 % in
  • prispevek delodajalca za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36 %.

Celotna obremenitev študentskega dela se tako za delodajalce po novem spremeni iz 30,38 % na 33,74 %. Ob morebitnem previsokem padcu panoge, se bo višina obremenitve študentskega dela v 2016 znižala.

Vir: Študentska organizacija Slovenije

 

E-Študentski servis pa je zbral odgovore na najpogostejša vprašanja povezana s spremembami študentskega dela. Zbir vprašanj in odgovorov najdete tukaj.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.