Domov Spletna platforma Youth Wiki
05.12.2018

Spletna platforma Youth Wiki

Kaj je Youth Wiki?

Youth Wiki je evropska spletna enciklopedija na področju nacionalnih mladinskih politik. Platforma je izčrpna zbirka nacionalnih struktur, politik in ukrepov, ki podpirajo mlade. Podatki so zbrani po posameznih državah članicah (popisanih je 27 držav članic EU). Zbirke podatkov posameznih držav pa so razdeljene na devet poglavij (zbirke podatkov so v angleškem jeziku):

Upravljanje mladinske politike (prevod slovenskega poglavja)
Prostovoljske aktivnosti (prevod slovenskega poglavja)
Zaposlovanje in podjetništvo (prevod slovenskega poglavja)
Socialna vključenost (prevod slovenskega poglavja)
Participacija (prevod slovenskega poglavja)
Izobraževanje in usposabljanje (prevod slovenskega poglavja)
Zdravje in dobro počutje (prevod slovenskega poglavja)
Ustvarjalnost in kultura (prevod slovenskega poglavja)
Mladi in svet (prevod slovenskega poglavja)

Poglavitni cilj spletne platforme Youth Wiki je podpreti evropsko sodelovanje na področju mladine, ki temelji na dokazih. To poteka tako, da so na platformi na voljo nenehno posodobljene informacije o nacionalnih mladinskih politikah, ki so predstavljene na uporabniku prijazen način.

Splošni namen platforme je pomagati Evropski komisiji in državam članicam pri njihovem odločanju z zagotavljanjem aktualnih informacij o trenutnem stanju implementacij reform in pobud v okviru posameznih nacionalnih mladinskih politik. Zbiranje kvalitativnih podatkov omogoča tudi izmenjavo informacij in inovativnih pristopov ter krepi dejavnosti vzajemnega učenja med državami članicami.

Kakšna je vsebina spletnih strani Youth Wiki?

Vsebina platforme je oblikovana v skladu s prednostnimi nalogami, kot jih določa evropski okvir sodelovanja na področju mladine. Vsebine so pripravljene tako, da podpirajo implementacijo poglavitnih evropskih zavez in razvoj politik na področjih ukrepanja, kot so opredeljena v strategiji EU za mlade.

Informacije, ki so na voljo na platformi, pripravljajo in vsako leto posodabljajo nacionalni korespondenti (NC). Glavni vir informacij predstavljajo uradni nacionalni dokumenti, dopolnjeni s podatki in ugotovitvami študij, raziskav, analiz ali ocen / vrednotenj, ki jih neposredno izvajajo javni organi oz. so jih javni organi naročili pri različnih raziskovalnih središčih, strokovnjakih, think-tankih in podobno.

Nacionalni opisi so zelo redko opremljeni tudi z nacionalnih podatkih in statistikami, saj se te pogosto zbirajo s specifičnimi nacionalnimi metodologijami, katerih rezultati so aktualni samo v nacionalnem kontekstu.

 

Vir novice: MOVIT 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.