Domov Sodelovanje MSS na 7. nujni seji Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu
18.01.2022

Sodelovanje MSS na 7. nujni seji Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu

Podpredsednik MSS, Patrik Bole se je udeležil 7. nujne seje Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, kjer je predstavil stališče MSS. 

Na Mladinskem svetu Slovenije smo z veseljem pozdravili vključevanje predstavnikov relevantnih deležnikov tudi iz mladinskega sektorja v omenjeno komisijo.

Mladinski svet Slovenije, zastopa interese mladih Slovencev in Slovenk v Sloveniji, kot tudi izven meja. Zato na Mladinskem svetu pozdravljamo vse tovrstne razprave in napore, ki gredo v smer izboljšanja položaja mladih v Sloveniji ter mladih zamejcev oziroma mladih Slovencev v tujini. Ob tej priložnosti smo izpostavili dobro sodelovanje MSS z Uradom vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je že 6. zaporedoma podprl izvedbo projekta Povezujemo v okviru katerega smo na MSS organizirali Mednarodno konferenco za mladinske zamejske organizacije. Omenjena konferenca bila namreč namenjena predvsem povezovanju mladinskih zamejskih organizacij ter krepitvi vodstvenih kompetenc in podpornega okolja za njihov razvoj. Zamejci in zamejke na tovrstnih konferencah razvijajo in ohranjajo narodno, jezikovno ter kulturno identiteto ter vzdržujejo svoje članstvo in kontakt z Republiko Slovenijo. Omenili smo tudi, da bi si Mladinskem svetu želeli ustvarjati še več priložnosti za mlade Slovence v tujini, vendar smo omejeni v naših sredstvih, saj smo bili primorani tudi nekatere projekte prekiniti zaradi prenizke institucionalne finančne podpore. Da se to v bodoče ne bi dogajalo smo pozvali k dodatni finančni in institucionalni podpori Mladinskega sveta Slovenije in njegovih članic. 

Na podlagi tega, kar mladi Slovenci iz tujine prepoznavajo kot težavo, smo izpostavili dostop do financiranja projektov ali rednega delovanje, povezovanja, voditeljskih veščin ter motiviranje mladih in prenosa znanja na mlajše generacije. Na MSS smo  po zgledu usposabljanja za menedžerje in drugih treningov razvili projekte, da bi nadgradili znanje mladih rojakov po svetu. Želimo si, da bi nastalo še več Slovenskih mladinskih organizacij po svetu, ki bi začele samostojno delovati.

Prav smo predali vedenje o delovanju naših organizacij članic v zamejstvu. Znotraj Zveze študentskih klubov Slovenije (ŠKIS)  deluje Klub zamejskih študentov, ki prireja razne projekte in nudi pomoč vsem zamejskim študentom, ki študirajo na slovenskih univerzah. Klub Lendavskih študentov ter Klub goriških študentov v svoje članstvo sprejemata mlade zamejce in z njimi izvajata izobraževalne projekte.  Prav tako imajo Taborniki svoj rod v Trstu. V Trstu so izjemno aktivni tudi skavti, ki v okviru Slovenske zamejske skavtske organizacije podpirajo delovanje zamejskih Slovencev v Italiji.

V MSSju smo preučili sklepe, ki so bili v sprejetje predlagani Komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Na MSS smo izraili naklonjenost vsem predlogom, ki gredo v smer izboljšanja položaja mladih ter njihovega vključevanja v zagovorniške strukture. Podpiramo predlog vključitve predstavnikov slovenskih mladinskih organizacij v zamejstvu in po svetu v člansko sestavo Sveta za Slovence v zamejstvu in Sveta za Slovence v tujini. Podpiramo poudarek na izboljšanju položaja mladih v morebitni novi strategiji odnosov s Slovenci zunaj njenih meja. Zelo tudi pozdravljamo predlog o posodobitvi Akcijskega načrta sodelovanja in podpore mladim Slovencem v zamejstvu. Želeli bi si, da smo v posodobitev vključeni vsi relevantni deležniki iz mladinskega sektorja.  Po našem mnenju mora biti v predlagano strategijo umeščena podpora mladinskemu delu zamejskih Slovencev, akcijski načrt pa bi moral vsebovati ukrepe za njegov razvoj, med drugim tudi finančno podporo mladinskim organizacijam. Predlagali smo tudi, da se problematika oziroma področje mladih Slovencev v tujini tudi umesti v Nacionalni program za mladino, ki se bo pripravljal v temu letu.

Nujne seje Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu se je udeležil podpredsednik MSS za mednarodno sodelovanje, Patrik Bole, ki je predstavil stališče MSS.

Celotni posnetek seje in nastop našega podpredsednika Patrika Boleta si lahko ogledate na: https://365.rtvslo.si/arhiv/seje-komisije-za-odnose-s-slovenci-v-zamejstvu-in-po-svetu/174840324

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.