Domov Razprava mladih o Evropi v sklopu konference Dialog II v Zadru (DISCUSSING YOUROPE – THINK NEW, THINK BIG & THINK LOUD!)
14.03.2018

Razprava mladih o Evropi v sklopu konference Dialog II v Zadru (DISCUSSING YOUROPE – THINK NEW, THINK BIG & THINK LOUD!)

Zaradi očitne in globoke krize združene Evrope je sedaj še toliko bolj potrebno, da mladi Evropejci povzdignejo glas in izrazijo svoje mišljenje. Za naslavljanje teh izzivov, so ob prihajajočem avstrijskem predsedovanju Svetu Evropske Unije mladi evropski federalisti iz Avstrijske Štajerske pripravili in izvedli projekt »OD mladih ZA mlade«, da bi mladim omogočili aktivni prispevek k bistvenemu izboljšanju Evropske Unije.

Mladi aktivni državljani, odločevalci, strokovnjaki in mladinski delavci iz Avstrije, Nemčije, Slovenije, Italije, Hrvaške in Ukrajine so bili med 9. in 14. marcem 2018 povabljeni v Zadar, da razpravljajo o prihodnosti na podlagi gesla “Razpravljaj o tvoji Evropi – razmišljaj na novo, razmišljaj široko, razmišljaj glasno!” Srečanje je bilo izvedeno v obliki konference mednarodnega Strukturiranega dialoga in ob zaključku so si bili udeleženci enotni, da je prihodnost v svežih in učinkovitih idejah, ki bodo posledično Evropo rešile iz krize identitete, v kateri se trenutno nahaja.

Eden izmed pozitivnih atributov tega srečanja je bilo spodbujanje pluralizma mnenj. Simpozija so se udeležili ljudje, ki močno podpirajo federalno Evropo kot tudi ljudje, ki so skeptični do neke federalne tvorbe. Ravno ta pluralizem je spodbujal zdravo, tolerantno in produktivno debato, ki je v današnjem času še kako pomembna. Vsekakor je pa debata pokazala, da potrebujemo Evropo kot geopolitično entiteto v takšni ali drugačni obliki, ki je zasnovana na vrednotah, ki združujejo vse evropske narode. Eden izmed »motov« EU je »združeni v različnosti«. Smo celina različnih jezikovnih skupin, narodov, ki imamo skupne vrednote, ki nas bodo vodile v uspeh.

Iz Slovenije so se dogodka udeležili Alexander Crowther, Nika Verlič, Gašper Pečar, Aleksandar Dončev, Lovro Klinar in Janez Gabrovšek.

 

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.