Domov Predlagali povračila plač tudi za mladinske in študentske organizacije
19.03.2020

Predlagali povračila plač tudi za mladinske in študentske organizacije

Vlada Republike Slovenije je 13. marca 2020 v Državni zbor vložila predlog Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače (v nadaljevanju: zakon) za namen prispevka k ohranitvi delovnih mest v podjetjih, ki poslujejo v panogah, prizadetih zaradi padca gospodarskih aktivnosti, ki je posledica izbruha okužb z virusom SARS-CoV-2. Z zakonom je predvidena uveljavitev delnega povračila izplačanih nadomestil plače delavcem pri delodajalcih, ki delavcem začasno ne morejo zagotavljati dela.  Zakon je kot upravičence do povračila opredelil gospodarske družbe, ustanovljene po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, zadruge ali fizična oseba, ki zaposluje delavce v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja.

Študentska organizacija Slovenije in Mladinski svet Slovenije smo Državni zbor RS opozorili na na tiste delodajalce, ki ne poslujejo kot gospodarske družbe, predvsem na mladinski sektor in študentske organizacije – neprofitne organizacije, ki jih bodo te razmere prav tako prizadele, saj so organizacije morale odpovedati vse dogodke v prihodnjih tednih, kar pomeni, da ne bodo izvedle svojih programov, na podlagi katerih se financirajo (velja predvsem za mladinski sektor). Za študentske organizacije pa je ključni vir financiranja koncesijska dajatev iz začasnega in občasnega dela dijakov in študentov, za katero zaradi omejevanja gospodarske aktivnosti v prihodnjih tednih pričakujemo upad za 70-90 %.

Predlagali smo, da se med upravičence vključi tudi društva, zavode, ustanove, študentske organizacije in mladinske svete.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.