Domov Povezujemo 2021: Mednarodna konferenca za mladinske zamejske organizacije
26.09.2021

Povezujemo 2021: Mednarodna konferenca za mladinske zamejske organizacije

Mladinski svet Slovenije, krovno združenje nacionalnih mladinskih organizacij, je v sodelovanju in ob podpori Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Urada RS za mladino ter Društva mladih Slovencev v Italiji DM+, v sklopu projekta »Povezujemo 2021«, organiziral mednarodno konferenco za mladinske zamejske organizacije, ki je potekala v petek, 24. septembra 2021, in v soboto, 25. septembra 2021, v Trstu v Italiji. Vsakoletna konferenca v sklopu projekta »Povezujemo« podpira razvoj mladinskega sektorja izven meja Slovenije, izmenjavo dobrih praks ter mreženje zamejcev, Slovencev v tujini in predstavnikov organizacij, ki delujejo v Sloveniji. 

Mednarodna konferenca v Trstu je bila namenjena mladim, ki aktivno delujejo ali želijo delovati v mladinskih organizacijah onkraj meja Slovenije in v Sloveniji. Aktivnosti so bile namenjene ustvarjanju prostora oziroma stičišča za mlade Slovence in mladinske organizacije v zamejstvu ter v Sloveniji, kjer lahko slednji širijo in razvijajo narodno, jezikovno ter kulturno identiteto, se medsebojno povezujejo ter krepijo dejavnosti mladih in za mlade. 

Pred konferenco smo identificirali aktualne izzive s katerimi se soočajo slovenske mladinske organizacije v zamejstvu. Izkazalo se je, da si mladi želijo razviti organizacije na še višjo raven ter se soočajo z izzivi na področju komunikacije. Na podlagi analize smo oblikovali program in določili osrednjo temo.

Osrednja tema letošnje konference je bila voditeljstvo in motivacija mladih. Udeleženci so na konferenci spoznavali vloge vodij v mladinskih organizacijah, prevzemanje različnih vlog v organizacijah, načine komunikacije, mentorstvo v organizacijah, predstavljene so jim bile možnosti financiranja projektov in programov za mlade ter načini poteka postopkov javnih razpisov za področje dela mladih in z mladimi. Vzpostavljeni so bili tudi načrti za razvoj mladinskih organizacij in aktivnosti za pridobivanje novih članov. Sodelujoči udeleženci so se prek delovnih aktivnosti in druženja odlično povezali ter skupaj oblikovali ideje za nadaljnje aktivnosti.

Konferenca se je zaključila z zelo pozitivno noto, saj so udeleženci izpostavili pomen povezovanja in mreženja, spoznavanja sorodnih organizacij in prenosa dobrih praks. Vzdušje na konferenci je bilo konstruktivno, prijateljsko, odlično. 

Veseli smo, da nam je kljub omejitvam v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb z virusom COVID-19 in posledično oteženim prehodom državnih mej uspelo izpeljati konferenco v živo s tolikšnim številom angažiranih udeležencev.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.