Domov Politična participacija mladih
05.07.2017

Politična participacija mladih

 

29. junija 2017 je v Bolzani (Italija) v okviru projekta Governance and Youth in the Alps (GaYA) potekala konferenca ‘Democratic Participation of Young Citizen in Political Decision-Making within the Alpine Region’, na kateri so odločevalci, raziskovalci in mladinski predstavniki iz vseh alpskih držav razpravljali o vključevanju mladih v odločevalske procese v alpskem prostoru in izmenjavi dobrih praks med alpskimi državami.

 

Na začetku so organizatorji in partnerji projekta predstavil izsledke primerjalne raziskave, na okroglih mizah/panelih pa smo izmenjali primere dobrih praks.

 

Na konferenci je predstavnica  Mladinskega svet Slovenije sodelovala na panelu z naslovom Participation of Young Citizens in Alpine Regions and Municipalities: What are the Opportunities and Challenges? Drugi sodelujoči na razpravi so bili večinoma predstavniki regionalnih in lokalnih oblasti ter raziskovalci s področja participacije mladih.

 

Razprava je potekala predvsem v smeri, na kakšen način in s kakšnimi mehanizmi ter pristopi bi lahko povečali participacijo mladih, ki je v vseh državah EU precej nizka. Strinjali so se, da je pomembno, da se mlade aktivno vključi v vse sfere odločanja, saj je to pomembno ne le za njih, temveč tudi za razvoj celotne družbe.

 

V mnogih drugih manjših alpskih regijah – ki so resda velike kot cela Slovenija – namreč vključevanja mladih v različne strukture ne prakticirajo tako aktivno kot v Sloveniji in majhnih slovenskih krajih, zato so se jim zdele slovenske prakse zanimive. Kot primer dobre prakse participacije mladih so udeleženci izpostavili strukturirani dialog, ki mladim nudi prostor, okolje in podporo za strukturirano razpravo z odločevalci. Tekom razprave so izpostavili, da je eden od možnih načinov za povečanje participacije znižanje starostne meje na 16 let, vendar so poudarili, da je potrebno mlade tekom celotnega izobraževalnega procesa vzgajati kot aktivne državljane in v šolske kurikulume v večji meri vključiti vsebine aktivnega državljanstva.

 

Na dogodku se je izpostavilo kar nekaj primerov dobrih praks, udeleženci pa so si izmenjali poglede ter mnenja, kar bo vsekakor pomembno za nadalnje korake projekta.  Ključno pa je, da se mlade ne le tretira kot pomemben del družbe, ampak da se jih tudi aktivno vključi v procese odločanja in ponudi možnost, ne le da povejo svoje mnenje, temveč da z aktivno participacijo tudi vplivajo na spremembe. Slednje se je kot izziv pokazalo tudi na konferenci, saj je bila udeležba mladih na samem dogodku zelo nizka. Ni dovolj, da se govori o mladih, treba je govoriti z mladimi in jih slišati. Politično participacijo mladih, ki je trenutno precej nizka, bomo lahko povečali le, če bomo mladim dali priložnost za aktivno participacijo na vseh ravneh odločanja in jih opremili s kompetencami aktivnega državljanstva.

 

 

Več fotografij in utrinkov -> tukaj.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.