Domov Opolnomočimo mlade! – zaključki Evropske mladinske konference v Rigi
01.04.2015

Opolnomočimo mlade! – zaključki Evropske mladinske konference v Rigi

Strukturirani dialog je instrument s katerim mladi aktivno sodelujejo pri procesih odločanja in sami oblikujejo priporočila in ukrepe, ki se jim zdijo pomembna za mlade. V procesu strukturiranega dialoga se oblikujejo priporočila in v dialogu naslovijo na odločevalce.

 

Strukturirani dialog poteka na treh ravneh. Na lokalni, nacionalni in evropski ravni. Poteka že peto leto zapored in je razdeljen na posamezne cikle, ki trajajo leto in pol. V enem ciklu se izmenjajo tri faze,ki se menjavajo vzporedno z menjavo države, ki predseduje Svetu EU. Vsaka faza ima določene obveznosti in priporočila, ki jih morajo posamezne države članice EU zasledovati.

 

Četrti cikel strukturiranega dialoga se je pričel 1.julija. 2014, zaključil pa se bo 31. decembra 2015. Osrednja tema cikla je opolnomočenje mladih in trenutno se nahajamo v drugi fazi cikla. V prvi fazi, v času italijanskega predsedovanja, smo v posameznih državah, na podlagi posvetovanj z mladimi, zbirali predloge na teme opolnomočenje mladih.

 

Na Evropski mladinski konferenci, ki poteka vsake pol leta, smo oktobra 2014, na podlagi predlogov, ki smo jih dobili iz posvetovanj z mladimi, oblikovali izhodišča za odgovor na vprašanje kako opolnomočiti mlade za večjo politično participacijo.

 

V drugi fazi cikla, v kateri se nahajamo sedaj, nas je Latvija, kot predsedujoča Svet EU, pozvala, da vsaka država oblikuje konkretna priporočila za opolnomočenje mladih za politično participacijo. Tako smo mladi na konferenci v Latviji, v sodelovanju s predstavniki ministrstev, oblikovali 14 konkretnih priporočil. V posameznih držav bomo v tretji fazi trenutnega cikle, torej v času luksemburškega predsedovanja EU, omenjena priporočila predstavili mladim in na podlagi posvetovanj z njimi začrtali možnosti za implementacijo.

 

Oktobra 2015 bo v Luksemburgu, ki bo predsedujoča država tretje faze četrtega cikla, potekala zadnja mladinska konferenca, katere namen je narediti strategijo kako ukrepe implementirati na evropski ravni.

 

V Rigi smo torej oblikovali 14 konkretnih ukrepov, naša naloga je, da z mladimi pripravimo strategijo kako se bodo ti ukrepi v čim večji meri implementirali in ne ostali zgolj zapisani na papirju. Oktobra v Luksemburgu bomo skupaj z ostalimi državami napisali priporočila, ki jih bomo naslovili na evropske odločevalce, hkrati pa bomo naredili strategijo kako ukrepe v čim večji meri implementirati tudi na nacionalnem nivoju.

 

Priporočila so dostopna preko spodnje povezave:

https://eu2015.lv/images/notikumi/Joint-recommendation_260320151.pdf

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.