Domov Zakon o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona – SZ-1E
20.01.2021

Zakon o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona – SZ-1E

Ministrstvo za okolje in prostor je julija 2020 predstavilo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona. V času javne razprave smo na MSS podali pripombe na predlagane spremembe in predvsem opozorili na problem neustreznega sistemskega vira za financiranje gradnje neprofitnih najemnih stanovanj. 
 
Sedanja Vlada  se je odločila, da bo namesto celostne spremembe stanovanjske politike predlagala le nekaj najnujnejših sprememb Stanovanjskega zakona, celovito prenovo pa zamaknila še za (vsaj) eno leto, pri čemer je 7.1.2021 sprejela napovedane spremembe Stanovanjskega zakona, ki naj bi bile namenjene predvsem krepitvi fonda javnih najemnih stanovanj ter (finančni) okrepitvi javnih stanovanjskih skladov. 
 
Na MSS zagovarjamo celovito prenovo stanovanjskega področja, ki je vse od sprejetja Stanovanjske strategije leta 2015 nismo uspeli izvesti. Zato pozivamo Ministrstvo za okolje in prostor, da se prenove loti čim prej, celostno, na podlagi strokovnih dokumentov in z vključevanjem širokega spektra akterjev, ki  jih stanovanjsko področje zadeva. 
 
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.