Domov Odziv MSS na izvedbeni načrt NPM za leti 2020 in 2021
06.04.2020

Odziv MSS na izvedbeni načrt NPM za leti 2020 in 2021

Položaj mladih v družbi se lahko izboljša le, če bodo ukrepi odražali dejanske potrebe mladih in bodo sistemske ter trajnostne narave.

Kljub obljubam ob sprejetju NPM, da bo NPM slonel na sistemskih ukrepih, ugotavljamo, da tudi ta izvedbeni načrt ne vsebuje celovitih rešitev za ureditev bivanjskih razmer, trga dela, ki postaja vse bolj negotov in področja duševnega zdravja mladih, ki je pri nas slabo obravnavano in sistemsko neurejeno.

Poleg tega ostajajo nenaslovljeni izzivi mladih na podeželju, ki se zaradi oteženega in neurejenega dostopa do urbanih središč soočajo s še večjimi izzivi na omenjenih področjih.

Načrt tudi ne predvideva ukrepov na področju, ki postaja mladim vse bolj pomembno.  Spodbujanje trajnostnega načina družbenega delovanja. Država si ne sme privoščiti, da ne bo z nobenim ukrepom (programi, projekti, uvajanje vsebin trajnostnega razvoja v izobraževalni kurikulum) zajezila vala mladih v želji po okoljskih spremembah.

To so teme, ki ne morejo čakati na svojo obravnavo do leta 2023, ko bo nov NPM, ampak moramo nanje odgovoriti že danes.

 

Predlog izvedbenega načrta resolucije o NPM za leti 2020 in 2021 je dostopen na:

V prilogi je dostopen dokument z odzivom MSS na izvedbeni načrt NPM za leti 2020 in 2021.

Datoteke - prenesi na klik

MSS_stališče_Izvedbeni-načrt-NPM_2020-2021.pdf
699.327 KB
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.