Domov Odbor DZ zavrnil vključitev mladih v ESS
09.03.2018

Odbor DZ zavrnil vključitev mladih v ESS

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je v četrtek, 8.3.2018, je na svoji seji obravnaval tudi predlog Priporočila za vključitev mladih v Ekonomsko-socialni svet.

Podpredsednik Tibor Vöröš je ob obravnavi Priporočila na seji odbora predstavil stališče Mladinskega sveta Slovenije:

»Mladinski svet Slovenije podpira Priporočilo Vladi Republike Slovenije v zvezi s vključitvijo mladih v Ekonomsko-socialni svet, ki ga je za današnjo sejo vložil poslanec Andrej Čuš.

Kot že omenjeno danes, si na Mladinskem svetu Slovenije že leta prizadevamo, da tudi mladi in starejši dobijo svojega predstavnika v Ekonomsko-socialnem svetu. Gre namreč za organ socialnih partnerjev, kjer nastajajo ukrepi, ki pomembno vplivajo na ekonomsko-socialni status vseh državljanov. Sami veste, kako težko je v parlamentu spreminjat katerikoli zakon, ki je nastal kot dogovor socialnih partnerjev (predvsem s področja trga dela in socialnih zadev) in nemalokrat se zgodi, da je moč Ekonomsko-socialnega sveta pri oblikovanju določene zakonodaje večja kot je moč parlamenta.

Zato je izjemno pomembno, da imajo v Ekonomsko-socialnem svetu predstavnika tudi generacije, ki sicer ne predstavljajo delovno aktivne populacije, a pogosteje veliko bolj občutijo posledice odločitev  sprejetih na sejah ESS-ja.

Ravno mladi smo tista generacija, ki je, tudi zaradi izključenosti iz socialnega dialoga, po zadnji finančno-gospodarski krizi utrpela najhujše posledice. To nenazadnje v Beli knjigi o prihodnosti Evrope priznava Evropska komisija, ki pravi, da se prvič po drugi svetovni vojni soočamo z resničnim tveganjem, da bodo generacije današnjih mladih slabše preskrbljene kot njihovi starši.

Čeprav beležimo gospodarsko rast in padec brezposelnosti, se mladi danes nahajajo v slabšem socialnem položaju kot so se nahajale generacije mladih pred 10, 15 leti. Veliko mladih dela v začasnih oblikah zaposlitve, preko prisilnih s.p.- jev, pogosto brez pravic (kot so bolniška odsotnost) in za nižje plačilo. Posledično se kasneje odločajo za družino in se težje ter kasneje odločajo za osamosvojitev.

Vključenost mladih v Ekonomsko-socialni svet hkrati ne bi predstavljal nobene novosti v evropski ureditvi – mladi so vključeni v Evropski ekonomski socialni svet in v ekonomsko-socialne svete nekaterih drugih držav članic Evropske unije (npr. Francije, Litve, Portugalske).

Vključenost mladih v Ekonomsko-socialni svet ne ruši razmerij sil v Ekonomsko-socialnem svetu. Na simbolni ravni pa kaže odnos države do mladih, do njihovega položaja, do njihovega sprejetja kot pomembnega sogovornika pri oblikovanju sedanjosti in prihodnosti naše družbe.

Ministrica za delo dr. Anja Kopač Mrak je na lanskem posvetu Vlade RS z mladimi predlogu vključitve mladih v ESS nasprotovala, vendar je napovedala oblikovanje posebnega civilnega sveta kot posvetovalnega telesa, v katerem bi bilo vključeni tudi predstavniki mladih. Od takrat pa do danes tega predloga še nismo prejeli. In verjetno žal tudi nikoli ne bomo.«

Poslanci, člani odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, predloga za vključitev mladih v ESS žal niso podprli.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.