Domov Obiski poslanskih skupin: MSS pri SDS
28.06.2018

Obiski poslanskih skupin: MSS pri SDS

Mladinski svet Slovenije (v nadaljevanju MSS) se je v četrtek, 28. junija 2018, sestal s predstavnikom Slovenske demokratske stranke v Ljubljani. Sestanek s Slovensko demokratsko stranko je bil drugi sestanek z izvoljenimi političnimi strankami v Državni zbor RS. S poslancem SDS, Žanom Mahničem, smo razpravljali o mladinskih politikah in vizijah Slovenske demokratske stranke do oblikovanja mladinskih politik v naslednjih štirih letih.

Predstavnik SDS se je strinjal s predlogom Mladinskega sveta Slovenije, da se imenuje Ministra za mlade, vendar pod pogojem določene oblike delovanja ministrstva, ki ga sam vidi kot ministrstvo brez listnice, ki bi skrbel za koordinacijo med ministrstvi na področju mladinskih politik.

Na področju reševanja stanovanjske problematike je predstavnik SDS dejal, da niso naklonjeni predlogu MSS o gradnji novih stanovanj za mlade, dokler je v posredni ali neposredni lasti države nekaj tisoč praznih stanovanj, ki bi se lahko oddajala mladim v najem. Mladim in mladim družinam bi bila prioritetno ponujena možnost najema teh praznih stanovanj v državni lasti in možnost kasnejšega odkupa stanovanj, pri čemer bi se vse do takrat plačane najemnine štele v odkupno ceno.

V okviru vprašanja o prekarnosti je predstavnik SDS dejal, da so v podmladku stranke pred volitvami sprejeli program, kjer se zavzemajo za fleksibilen trg dela, kjer je možno tako hitro odpuščanje kot tudi hitro zaposlovanje, z uvedbo varovalke o minimalnih standardih socialne in pravne varnosti. Prav tako bi stare oblike kratkotrajnega dela bi v SDS zamenjali z novo obliko enovite pogodbe, kjer bi se plačevali vsi prispevki. V SDS se strinjajo s predlogom MSS o uvedbi mentorskih shem, ki bi jih uvedli v okviru dualnega šolskega sistema, ki so ga že predlagali v prejšnjem mandatu.

Predstavnik SDS je poudaril, da se z MSS strinjajo o vključitvi predstavnikov mladih v Ekonomsko-socialni svet ter, da so načeloma naklonjeni uvedbi e-volitev, vendar predstavlja velik problem vprašanje kibernetske zaščite sistema e-glasovanja. V SDS se zavzemajo tudi za uvedbo dvokrožnega večinskega volilnega sistema, ki odstopa od predloga MSS za uvedbo preferenčnega glasu na volitvah. Predstavnik SDS je tudi dejal, da niso naklonjeni uvedbi mladinskih kvot oziroma kakršnihkoli kvot, kot jih predlaga MSS. V SDS tudi niso naklonjeni znižanju volilne pravice na 16 let in uvedbi obvezne udeležbe državljanov na volitvah.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.