Domov Ob svetovnem dnevu zdravja
07.04.2020

Ob svetovnem dnevu zdravja

Leta 1948 je skupščina Svetovne zdravstvene organizacije razglasila 7. april za Svetovni dan zdravja, ki ga sicer obeležujemo od leta 1950.

Mladi in čas pandemije

V času, ko si vsi prizadevamo preprečiti širjenje koronavirusa, želimo na Mladinskem svetu Slovenije izpostaviti skrb za duševno stanje in zdravje mladih. Finančne in stanovanjske stiske, omejitev gibanja in stikov s svojimi bližnjimi, oteženi procesi rednega izobraževanja ter slabša dostopnost ustrezne pomoči so mlade še posebej prizadele. Negotovost glede prihodnosti, ki jo mladi še posebej izrazito čutijo že sicer, je zato še večja. Duševno zdravje je odgovornost skupnosti, predvsem pa države, in zelo pomembno bo, kako se bodo javne institucije spopadle s povečano potrebo po reševanju duševnih stisk po koncu omejitvenih ukrepov. Vsi vemo, da je bilo tovrstnih kapacitet že pred pandemijo občutno premalo.

Do takrat pa: vzemimo tole obdobje kot izziv in poiščimo pomoč, nasvete in informacije, ki jih potrebujemo, da ga bomo lažje prestali.

Na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ):

Pomoč v duševni stiski v času pandemije.

Pomoč za mlade.

 

Leto medicinskih sester in babic

Svetovna zdravstvena organizacija sicer letošnji Svetovni dan zdravja posveča medicinskim sestram in babicam, saj je tudi leto 2020 razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic. Ob tej priložnosti se tudi mi pridružujemo občudovanju in zahvalam za požrtvovalno delo, ki ga te delavke in delavci opravljajo.

Ker nas je zanimalo, koliko je pri nas medicinskih sester in koliko je med njimi mladih, smo si ogledali podatke NIJZ (za l. 2018). Medicinske sestre in babice različnih stopenj izobrazbe ter tehniki in magistri zdravstvene nege predstavljajo dobro polovico vseh zaposlenih v zdravstvu pri nas, kar jim seveda daje izjemno težo. Med njimi je dobrih 16% mladih (starih manj kot 30 let). Delež mladih posebej izstopa med diplomiranimi babicami oz. babičarji, kjer predstavljajo slabo tretjino vseh. Ob pregledu na podatke za ostale generacije generacije opažamo tudi, da je pri mladi generaciji v teh poklicih občutno več moških (slaba četrtina); njihov delež pa skozi generacije narašča.

 

Medicinske sestre in babice različnih stopenj izobrazbe ter tehniki in magistri zdravstvene nege med vsemi zaposlenimi v zdravstvu, skupno in mladi (vir: NIJZ)

 

Medicinske sestre in babice različnih stopenj izobrazbe ter tehniki in magistri zdravstvene nege po spolu in po generacijah (vir: NIJZ)

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.