Domov Ob svetovnem dnevu mladih prostovoljcev
17.04.2020

Ob svetovnem dnevu mladih prostovoljcev

Svetovni dan mladih prostovoljcev (v originalu Global Youth Service Day) običajno obeležujemo na izbrani konec tedna v aprilu in tudi letos je tako; med 17. in 19. aprilom bodo številne mladinske organizacije in posamezniki po svetu del svojega časa namenili za dobra dela – za druge, za skupnost. Gre za simbolično obeleženje vsega dobrega, kar mladi storijo za družbo, pa naj gre za humanitarno delo, politično participacijo, družbeno delovanje itd. Ker letos večina sveta živi v posebnih razmerah, so organizatorji svoj poziv k akciji naslovili #DoGoodFromHome (prevod: naredi nekaj dobrega od doma) in pripravili vrsto predlogov, kaj lahko v dani situaciji naredimo.

Tudi na Mladinskem svetu Slovenije ima prostovoljstvo posebno mesto, saj naše mladinske organizacije temeljijo na prostovoljstvu mladih. Vsako leto pripravljamo natečaj Prostovoljec leta, s katerim izbiramo najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte. V okviru natečaja mladim namenjamo posebno pozornost, saj jim med trenutno 10 razpisanimi »Naj nazivi« posebej namenjamo 6. Po ena Naj prostovoljka in en Naj prostovoljec sta izbrana v starostni skupini do 19 ter med 20 in 29 let. Izbiramo pa tudi Naj mladinskega voditelja in Naj mladinski projekt.

Ob tej priložnosti smo se tudi pozanimali o podatkih o prostovoljstvu mladih in odkrili nekaj posebej razveseljivega. Zadnji mednarodni podatki so sicer iz leta 2015, vendar podobne rezultate lahko zasledimo že vsaj v letu 2006. Organizacija OECD (vir: Gallup World Poll, l. 2015) je namreč ugotovila, da se mladi manj prostovoljno udejstvujejo kot splošna populacija. To pa sploh ne velja za Slovenijo. Slovenija je ena redkih držav, za katero velja ravno obratno: mladi se več prostovoljno udejstvujejo. Ne le to, Slovenija je po deležu mladih prostovoljcev zasedla 2. mesto (le za ZDA) med državami OECD.

 

Delež populacije, ki je namenila čas prostovoljski organizaciji v zadnjem mesecu, splošna populacija in mladi, vir: OECD, Gallup World Poll

Več:

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.