Domov O boljši prihodnosti za podeželsko mladino
14.03.2020

O boljši prihodnosti za podeželsko mladino

V času od 9.3. do 11.3. je v Zagrebu potekala Evropska mladinska konferenca. Na naslanjajoč se na zaključek 7. cikla mladinskega dialoga, se je v Zagrebu zbralo več kot 150 mladih in predstavnikov uradov za mlade iz celotne Evropske Unije. Slovensko delegacijo smo predstavljali skupaj s predstavniki Urada za mladino in Ministrstva za izobraževanje znanost in šport, predsednica MSS Anja Fortuna in Tadej Jezernik. Kot predstavnik Slovenije je na panelu sodeloval Rok Damijan z Zveze slovenske podeželske mladine. Poleg slovenske delegacije pa so bili preko drugih organizacij na dogodku iz Slovenije prisotni tudi Doris Letina iz Evropskega Sveta mladih kmetov, Matjaž Medvešek iz organizacije ERYCIA ter Anja Mager z Evropske podeželske mladine.

Razprava je tekla o priložnostih mladih s podeželja. Soočali in seznanjali smo se predvsem z perečimi izzivi, ki jih mladi s podeželja, najbolj občutijo. Kako zagotoviti in urediti pozitivno podobo podeželja, kako zaščititi tradicijo. Spraševali smo na kakšen način lahko mladim omogočimo boljšo infrastrukturo, javne storitve in vključenost lokalnih skupnosti v nacionalne odločitve. Mladi s podeželja s(m)o vse prevečkrat tisti, ki občutijo decentralizacijo toliko bolj. Velikokrat so zaradi svoje oddaljenosti iz urbanih področjih spregledani in ne slišani. Mladim je potrebno dati glas. Glas, ki vključuje vse in se sliši tudi v tiste najbolj spregledana območja.

Začenja se nov cikel, v katerem bo Svetu Evropske Unije predsedovala tudi Slovenija. Pomembno vlogo pri tem bomo imeli tudi mladi. Na nas je, da pokažemo kaj zmoremo, smo aktivni in participiramo tam, kjer je le mogoče. Apeliram na vse nas mlade, bodimo močni in ustvarjamo boljšo prihodnost za vse!

 

pripravil: udeleženec konference Tadej Jezernik

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.