Domov Svetovna konferenca ministrov za mladino
24.06.2019

Svetovna konferenca ministrov za mladino

»Smo 2 minuti pred polnočjo. Moramo reagirati, in to na pravi način,« so besede Huga Carvalha, predsednika Mladinskega sveta Portugalske, o izzivih trajnostnega razvoja. Mladinski svet Portugalske je namreč v sodelovanju s portugalsko vlado organiziral Svetovno konferenco ministrov za mlade 2019 in Forum mladih Lizbona +21. Na enem mestu so se zbrali ministri, odgovorni za področje mladine, ter predstavniki mladih in skupaj razpravljali o akcijah, ki so potrebne, da se bomo soočili s trenutnimi izzivi in da izpolnimo cilje Agende 2030. Več kot 118 držav je sprejelo deklaracijo, ki mlade postavlja v samo središče pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja in s tem Agende 2030.

Konferenca je potekala med 21. in 23. junijem 2019 v Lizboni na Portugalskem. Njen namen je bil, da se vlade držav pozove, da v uresničevanje Agende 2030 še bolj vključijo mlade in okrepijo mladinske politike v luči doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Slovensko delegacijo  na konferenci so sestavljali predsednica Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Anja Fortuna, državni sekretar MIZŠ, dr. Jernej Štromajer ter direktor URSM Tin Kampl.

Konferenca je potekala 21 let po prvi svetovni konferenci za mlade (zato Lizbona +21), ki je potekala prav tako na Portugalskem, in to ravno v času, ko je bil trenutni Generalni sekretar OZN, Antonio Guterres, predsednik vlade Republike Portugalske. Že takrat na prvi konferenci so prisotni izpostavili krepitev mladinskih politik. Konferenco so otvorili predsednik Mladinskega sveta Portugalske, Hugo Carvalho; minister odgovoren za mlade Tiago Brandao Rodrigues; posebna odposlanka generalnega sekretarja OZN za mlade, Jayathma Wickramanayake; predsednica generalne skupščine OZN, Maria Fernanda Espinosa Garces ter predsednik Republike Portugalske Marcelo Rebelo de Sousa.

Konferenco so vsebinsko podprle različne organizacije znotraj OZN. Tako so bili poleg več kot 118 nacionalnih delegacij prisotni tudi visoki predstavniki organizacij UNESCO, UNFPA, UNDESA, UNICEF in drugi. Kot opazovalci pa so bili na  obstranskih dogodkih prisotni tudi predstavniki različnih mladinskih organizacij, ki delujejo po celem svetu. Vsega skupaj je bilo več kot 800 udeležencev iz praktično celega sveta.

Možnost besede je imela tudi Slovenija. Državni sekretar, dr. Štromajer je povedal, da je mladim pomembno dati prostor za participacijo in besedo hitro predal predsednici MSS, ki je poudarila, da morajo države tako finančno kot tudi drugače podpirati mladinske svete in mladinske organizacije, saj so mladi pripravljeni na aktivno sodelovanje z državami pri vseh izzivih, s katerimi se soočamo.

Konferenco je zaključil generalni sekretar Organizacije združenih narodov, Antonio Guterres, ki je dejal, da se na mlade ne sme gledati kot na tiste, ki jih je potrebno varovati, temveč kot enakovredne partnerje pri soočanju s trenutnimi izzivi.

    

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.