Domov Mladinski delegat pri OZN pozval k ohranjanju kulturne dediščine in pomoči za večjo angažiranost mladih
08.10.2022

Mladinski delegat pri OZN pozval k ohranjanju kulturne dediščine in pomoči za večjo angažiranost mladih

V četrtek, 29. septembra 2022, se je začelo zasedanje III. odbora Združenih narodov, kjer je aktualni mladinski delegat Republike Slovenije pri OZN, Žiga Ciglarič, nagovoril odbor v imenu slovenske mlade. Svoj govor je mladinski delegat predstavil skupaj z veleposlanikom, g. Boštjanom Malovrhom, ki je predstavil slovensko zavzemanje za izboljšanja položaja starejših.

Svoj govor je posvetil ohranjanju kulturne dediščine in večji  angažiranosti mladih v prostovoljnem delu vseh vrst, predvsem pa k njihovemu spodbujanju k povzdigovanju svojega glasu.

V nadaljevanju si lahko preberete njegov nagovor, preveden v slovenščino:

“Spoštovani gospod predsednik,

danes Vas naslavljam kot mladinski delegat Republike Slovenije pri Združenih narodih in sem počaščen, da vas lahko po dveh letih pandemije nagovorim v živo. 

Participacija mladih v ohranjanju kulturne dediščine v zadnjih letih močno upada. V moji državi je viden upad vstopa mladih v kulturna in druga prostovoljna društva, zaradi česar so številna društva prenehala delovati, s čimer so ogroženi običaji naših prednikov, njihove zgodbe in spomin nanje.

Pripravljenost mladih po aktivnem političnem ali aktivističnem angažiranju je na najnižji ravni v zadnjih desetletjih. Strah pred diskriminacijo, nepripravljenost starejših pri pomoči na začetku udejstvovanja in javni negativni pogled na angažiranost mladih na teh področjih, mlade odbijajo pri povzdigovanju njihovega glasu. Številne pomembne odločitve so tako sprejete brez posvetovanja z mladimi, mladi pa nimamo besede pri oblikovanju podobe sveta. 

Gospod predsednik, v kolikor ne bomo spodbudili mladih k aktivnejšemu udejstvovanju na teh področjih, bodo ogroženi spomin na preteklost, življenja trpečih v sedanjosti in prihodnost sveta, v katerem bomo mladi nekoč živeli. Na tem mestu pozdravljam zadnje korake ZN k večji vključenosti mladih, pa vendar to ni dovolj. V imenu mladih vas tako pozivam, da nas še bolj vključite v svoje odločanje, predvsem pa  k temu spodbudite tudi države članice.

Hvala.”

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.