Domov Mednarodni dan medgeneracijske solidarnosti
26.04.2018

Mednarodni dan medgeneracijske solidarnosti

Spremenjene demografske razmere spreminjajo razmerja med generacijami in postavljajo pojem medgeneracijske solidarnosti v nov kontekst. Če smo še pred leti pojem medgeneracijske solidarnosti povezovali z generacijskimi razmerji znotraj istega gospodinjstva in pokojninskim sistemom, je danes potreba po okrepljenem medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti na vseh družbenih področjih.

Na Mladinskem svetu Slovenije, Zvezi društev upokojencev Slovenije, Študentski organizaciji Slovenije in Dijaški organizaciji Slovenije se zavedajo, da bodo družbenim izzivom, ki jih prinašajo demografske spremembe in nove tehnologije kos zgolj le, če bodo okrepili medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. Kvaliteto življenja vseh prebivalcev Slovenije bodo izboljšali le, če bodo s skupnimi močmi iskali možnosti medgeneracijske solidarnosti, sobivanja in sožitja.

Zato so konec lanskega leta ustanovili Medgeneracijsko koalicijo Slovenije (MekoS) in se zavezali, da bodo s skupnimi močmi iskali možnosti medgeneracijskega sodelovanja  na različnih področjih – na trgu dela, vključevanju v družbi, na stanovanjskem področju,  na področju izobraževanja in sociale, zdravstva.

V minulih mesecih so v okviru Medgeneracijske koalicije Slovenije pripravili konkretne predloge ukrepov, ki jih bomo v začetku maja predstavili javnosti. Gre za skupne zahteve različnih generacij napram odločevalcem in se nanašajo na področje izobraževanja in trga dela, stanovanjske politike in večje participacije v družbi.

Predsednik Medgeneracijske koalicije Slovenije Tin Kampl ob tem izpostavlja: »Mladi in starejši ne pristajamo na družbene floskule o spopadu med generacijami, temveč smo pripravljani, da s svojim znanjem pomagamo oblikovati družbo, ki bo temeljila na medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti. Naloga politike pa je, da prepozna našo vrednost pri oblikovanju ukrepov za soočanje z demografskimi izzivi in nas aktivno vključuje v vse sfere družbenega odločanja.«

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.