Domov Lucija Karnelutti – nova mladinska delegatka pri OZN
13.05.2021

Lucija Karnelutti – nova mladinska delegatka pri OZN

Z majem je nov enoletni mandat mladinske delegatke pri Združenih narodih nastopila Lucija Karnelutti ter nadomestila Lucijo Tacer. Le ta je prostovoljno funkcijo opravljala v težkem času, ki ga je krojil novi koronavirus, kljub temu pa izkazala veliko mero samoiniciativnosti in angažiranosti.

Lucija Karnelutti je bila že v preteklosti aktivna predstavnica mladih na mednarodnem in nacionalnem področju. Med drugim je opravljala funkcijo predsednice Dijaške organizacije Slovenije (DOS), bila članica predsedstva evropske dijaške organizacije (OBESSU – Organising Bureau of European School Student Unions), ustanovna članica predsedstva Generation Climate Europe (GCE) ter predsednica Medgeneracijske koalicije Slovenije (MeKoS).

K čemu bo stremela tekom trajanja mandata?

Novopečena delegatka si bo prizadevala za aktivno sodelovanje z mladinskim sektorjem in ostalimi deležniki, sledenje potrebam mladih v post-covid času ter nudenje podpore mladim pri aktivnostih za izboljšanje njihovega položaja, kot tudi položaja naše družbe. Pri slednjem se bo osredotočila predvsem na zelo zaskrbljujoče področje duševnega zdravja mladih ter relevantne cilje trajnostnega razvoja (SDG), predvsem na področju podnebnih ukrepov, kakovostnega izobraževanja in dostojnega dela.

Kakšni so cilji njenega enoletnega mandata?

Lucija Karnelutti, nova mladinska delegatka pri OZN: »Kot cilj mandata si bom zadala, da v institut mladinskega delegata vključimo več mladih, saj menim, da predstavlja velik, do sedaj še neizkoriščen, potencial za izmenjavo, oblikovanje in odsev mnenja mladih do aktualnih globalnih problematik ter izobraževanja o delovanju OZN. Močno sem namreč prepričana, da imamo mladi v sebi vedno večjo željo, da smo videni kot relevanten akter in enakovreden sogovornik ter smo vključeni v pogovore, ki se tičejo nas in naše prihodnosti. Z dostopnimi projekti, ki bodo v skladu z aktualnim dogajanjem na mednarodnem parketu, kot je zasedanje Generalne skupščine OZN, prihajajoče predsedovanje Slovenije Svetu EU, Konferenca ZN o podnebnih spremembah COP25, itd. želim mlade in širšo družbo angažirati za zavzemanje za njihov položaj, razmišljanje in vključevanje v nacionalne in globalne izzive ter jim omogočiti prostor in kapacitete, da tudi sami postanejo aktivni državljani in zahtevajo odgovornost odločevalcev pri uresničevanju Agende 2030.«

Lucija dodaja, da veliko potenciala v posameznikih, ki si želijo oblikovati našo prihodnost in jo usmeriti v smer, ki bo dosegala zastavljene cilje, zato upa, da bo lahko v času mojega mandata kot UNYD s takšnimi posamezniki tudi sodelovala in dokazala, da smo predvsem mladi dejavniki pozitivnih sprememb ter ključno prispevamo k miru, demokraciji in trajnostnemu razvoju naše družbe.

Kaj je inštitut mladinskega delegata OZN?

Na spletni strani Mladinskega sveta Slovenije (MSS), ki je leta 2014, poleg Ministrstva za zunanje zadeve RS, Uradom RS za mladino in Društvom za Združene narode za Slovenijo, soustanovilo omenjeni inštitut je zapisano, da je njegov poglaviten namen mladim, z aktivnim sodelovanjem na mednarodnem parketu, dati prostor in težo oziroma legitimnost pri odločitvah, ki zadevajo mlade. Mladinski delegat je glasnik dela Združenih narodov z mladimi in za mlade, hkrati pa glasnik mladih iz Slovenije pri tej mednarodni organizaciji.

Tekom mandata, ki traja eno leto, izvaja aktivno zagovorništvo, pripravlja in vodi delavnice za mlade, pripravlja vsebinske članke s področij, ki jih pokrivajo Združeni narodi, se povezuje z akterji, ki so tesno povezani z delovanjem organizacije. Na mednarodni ravni se delegat običajno udeležuje rednega zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku in zasedanja 3. odbora, ki obravnava socialne, humanitarne in kulturne zadeve, poleg tega pa se lahko vključi tudi v druga visoka srečanja na mednarodni ravni.

Več o inštitutu in delu mladinskega delegata Združenih narodov najdete na tej strani, delo mladinske delegatke lahko spremljate na FB strani ali Twitterju.

Lucija Karnelutti ob nastopu na mandat: »Menim, da bo mandat, ki je pred menoj, pester in poln izzivov. Funkcijo mladinske delegatke prevzemam ravno na prehodu, ko svet in Slovenija okrevata po skorajšnjem koncu epidemije in vstopata v novo realnost kjer se bomo v prvi vrsti morali soočati s posledicami, ki jih je epidemija imela na mlade.«

 

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.