Domov Forum EU-LAC: vloga mladih, civilne družbe in lokalnih oblasti v mednarodnih partnerstvih
13.07.2023

Forum EU-LAC: vloga mladih, civilne družbe in lokalnih oblasti v mednarodnih partnerstvih

Forum EU-LAC (ang. Europe-Latin America & Caribbean), pod naslovom “Partnerji pri spremembah”  je potekal 13. in 14. julija v Bruslju. Partnerstvo med Evropsko unijo (EU), Latinsko Ameriko in Karibi (LAC) je prepoznalo pomembno vlogo mladih, civilne družbe in lokalnih oblasti znotraj partnerstva. V tem okviru je EU organizirala forum EU-LAC z mladimi, civilno družbo in lokalnimi oblastmi. 

Forum EU-LAC je organiziran v okviru dnevov EU-LAC, stranskih dogodkov, ki so predvideni pred vrhom EU-CELAC 17. in 18. julija 2023. Ključni rezultat vrha EU-CELAC bo EU -LAC Global Gateway Investment Agenda, politična zaveza k sodelovanju v Latinski Ameriki in na Karibih. Global Gateway je celovita naložbena ponudba EU partnerskim državam za spodbujanje pametnih, čistih in varnih povezav v digitalnem, energetskem in prometnem sektorju ter za krepitev zdravstvenih, izobraževalnih in raziskovalnih sistemov.

Kaj so tam počeli mladi? V treh tematskih skupinah so pripravljali predloge za odločevalce:

  1. Partnerships to engage: “ Youth engagement in the EU and LAC”.
  2. Partnerships to empower: “Empowering youth for reducing inequalities”.
  3. Partnerships to connect: “Bulding bridges between youth from the EU and LAC”.  

Po končnem glasovanju, so udeleženci izbrali najboljše predloge za izboljšanje položaja mladih znotraj EU-LAC in njihovih življenjskih pogojev. Izbrane predloge so predstavili evropski komisarki za mednarodna partnerstva, ge. Jutti Urpilainen. Jutta je poudarila, da s(m)o mladi na vrhu njene prioritetne lestvice v tem mandatu, in kot dokaz predstavila delo komisije z mladimi kot tudi svoja lastna prizadevanja za večje vključevanje mladih v procese odločanja.  

V drugem delu dialoga z go. komisarko so trije mladi govorci predstavili poglede različnih skupin: predstavnica indijanske skupnosti, predstavnik otrok in predstavnica evropske podeželske mladine. Slednji vidik je predstavila naša predsednica, Eva Kotnik. Eva je poudarila pomen upoštevanja specifik mladih s podeželja pri iskanju rešitev na pereča vprašanja, ki zadevajo vse mlade, in kot dve prioritetni področji izpostavila:

  1. Pomen večjega vključevanja mladih v procese odločanja in prepoznavanje le-teh kot enakovrednih akterjev ter soustvarjalcev naše družbe. 
  2. Mentalno zdravje in dobro počutje mladih. 

Da ne bi ostalo samo pri željah, so mladi priporočila za odločevalce strnili v en dokument (“EU-LAC Youth Day Recommendations”) in ga predstavili tako na zaključni seji foruma. Priporočila je predstavila Natalia Gómez Solano, svetovalka za področje mladih Evropske komisarke, ge. Jutti Urpilainen. V dokumentu mladi pristojne oblasti, med drugim, pozivajo tudi k:

  • vzpostavitvi mreže mladih iz regij EU in LAC z namenom izmenjave izkušenj, zagovarjanja možnosti dialoga, in nadaljnjega spremljanja na tem področju držav EU in LAC;
  • zagotovitvi politične udeležbe in zagovarjanja otrok in mladih pri soustvarjanju javnih politik z zagotavljanjem krepitve informiranja o demokraciji in aktivnem državljanstvu, kot tudi zagotovitev udejanjanja tega v praksi;
  • promociji zaposlovanja mladih, krepitvi sistema socialnega varstva;
  • spodbujanju izobraževanja o duševnem zdravju in dobrem počutju;
  • zagotovitvi podpore za lokalne, nacionalne in nadnacionalne mladinske organizacije.

Vsa priporočila si lahko preberete v priloženem dokumentu. 

Še nekaj o parnterstvu EU-LAC… Partnerstvo EU-LAC je odlična priložnost za nadaljnje spodbujanje vključevanja mladih. Z vključevanjem perspektiv mladih in njihovim aktivnim vključevanjem v partnerstvo lahko spodbujamo rast samozavesti in angažiranost. Mladi na mizo prinašajo sveže ideje, inovativno razmišljanje in brezmejno energijo. Njihova aktivna udeležba pri soustvarjanju prihodnosti krepi partnerstvo in povečuje njegovo relevantnost, učinkovitost ter trajnost.

V zameno pa lahko tudi mladi veliko pridobijo od partnerstva EU-LAC, npr. izpostavljenost različnim kulturam, izkušnjam in perspektivam, širijo svoja obzorja in negujejo svojo osebno ter poklicno rast. Poleg tega imajo mladi prek partnerstva možnost vzpostaviti mreže in sodelovati s svojimi vrstniki iz različnih regij. To medcelinsko sodelovanje jih opremi z veščinami, znanjem in povezavami, potrebnimi za reševanje globalnih izzivov ter ustvarjanje pozitivnih sprememb. Le z vključevanjem mladih v partnerstvo EU-LAC lahko izkoristimo ves potencial, ki ga to premore. To koristi tako partnerstvu kot našim mladim posameznikom, ki delujejo kot katalizatorji pozitivnih sprememb.

EU-LAC YOUTH DAY RECOMMENDATIONS

Empower

Datoteke - prenesi na klik

EU_LAC_Youth_Day_recommendaitons_FINAL-1.pdf
535.886 KB
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.