Domov Evropsko leto mladih
17.03.2022

Evropsko leto mladih

Z letom 2022 smo vstopili v evropsko leto mladih, ki predstavlja ključni trenutek za razširjanje in delitev priložnosti za mlade, njihovo aktivno udejstvovanje ter vzpostavitev aktivne vloge mladih pri grajenju bolj vključujoče, zelene in digitalne Evrope.

V povezavi s tem so cilji evropskega leta mladih:

 • črpati navdih iz mladih, iz njihovih idej in vizij za nadaljnje delo;
 • spodbujati mlade, vključno z mladimi z manj priložnostmi, da postanejo aktivni državljani in prispevajo k pozitivnim spremembam;
 • promocija priložnosti za mlade za nudenje podpore njihovemu osebnemu, socialnemu in profesionalnemu razvoju;
 • vzpostavitev zelenega in digitalnega prehoda, ki ponujata nov pogled na prihodnost ter priložnosti za mlade in družbo kot celoto.

 

Na nacionalni ravni Urad RS za mladino, MOVIT, Nacionalna agencija EU programov Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota, Mladinski svet Slovenije ter Mreža MaMa že načrtujemo skupne aktivnosti, ki bodo potekle po vsej Sloveniji.

Osrednji dogodek za mlade – Zvok mladih, bo potekal v obliki vseslovenskega festivala za mlade v Ljubljani, v petek, 27. maja 2022. Na dogodku bodo potekale različne aktivnosti za mlade, med drugim bo potekala tržnica mladinskih organizacij, kulturni program, mladinski dialog ter še veliko več.

Potekalo bo 12 regijskih dogodkov, kjer boste mladi lahko izrazili predloge za oblikovanje nove Resolucije o nacionalnem programu za mladino. Okvirni datumi in lokacije regijskih dogodkov, ki jih izvaja Mreža MaMa v sodelovanju z Uradom RS za mladino, MOVIT-om; Nacionalno agencijo EU programov Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota ter Mladinskim svetom Slovenije:

 • Celje: 18. marec 2022
 • Brežice: 7. april 2022
 • Trbovlje: 14. april 2022
 • Nova gorica: 15. april 2022
 • Ravne na Koroškem: 22. april 2022
 • Koper: 4. maj 2022
 • Ljutomer: 6. maj 2022
 • Maribor: 10. maj 2022
 • Postojna: 12. maj 2022
 • Novo Mesto: 16. maj 2022
 • Črnomelj: maj 2022
 • Kamnik: druga polovica septembra

 

Ker pa je namen evropskega leta mladih tudi prispevanje k boljšemu razumevanju priložnosti, ki so na voljo mladim na ravni EU ter na nacionalni, regionalni ali lokalni ravni, je Evropska komisija na Evropskem mladinskem portalu ustvarila poseben razdelek, namenjen evropskemu letu mladih, ki bo v letošnjem letu ostal glavni komunikacijski kanal na ravni EU. Glavni element razdelka je zemljevid z aktivnostmi, ki potekajo v okviru evropskega leta mladih, na katerega lahko tudi vi dodate svoje aktivnosti. Vnesete lahko vsakršno aktivnost, ki je povezana z zasledovanjem ciljev evropskega leta mladih. To je lahko konferenca, pobuda, izobraževanje, usposabljanje, raziskava, promocijska aktivnost, mednarodno sodelovanje, ipd. Dovolj je le, da je aktivnost povezana z mladimi in da je skladna s cilji evropskega leta mladih.

Glavni komunikacijski portal na ravni Slovenije bo spletni portal mlad.si, osrednje mladinsko komunikacijsko informacijsko središče. Portal je namenjen mladim, mladinskim organizacijam, posameznikom, ki delajo z mladimi in širši javnosti ter prenosu informacij znotraj sektorja in predstavljanju dobrih praks. V evropskem letu mladih bo opravljena celovita prenova portala v skladu s spreminjajočimi se željami in potrebami mladih. Poleg rednega obveščanja o dogodkih in aktivnostih ter poročanja o napredku in zaključkih evropskega leta mladih, bo portal mladim ponudili priložnost, da je njihov glas slišan – v uredništvo portala bodo vključeni mladi dopisniki s cele Slovenije, ki bodo tako dobili priložnost, da delijo svoje zgodbe. V Evropskem letu mladih bo portal mlad.si tudi prenovljen in bolj zanimiv za mlade, ki bodo lahko enostavno in ažurno dostopali do informacij ter priložnosti, ki jim ponuja mladinski sektor in družba.

 

Na voljo je tudi uradni logotip leta, ki je bil preveden v vse evropske jezike in ga lahko prenesete tukaj. Spodbujamo vas, da ga uporabite pri aktivnostih, ki so namenjene mladim, in komunikacijskih dejavnostih, ki prispevajo k uresničevanju ciljev evropskega leta mladih. Prav tako vas vabimo, da svoje objave na socialnih omrežjih v povezavi z evropskim letom mladih označite s #EuropeanYearOfYouth.

 

Veselimo se predstavitve vaših aktivnosti in se veselimo skupnega ustvarjanja novega poglavja zgodbe, ki bo prinesla nov navdih in zagon mladim po vsej Evropi. Tudi in predvsem na lokalnih ravneh.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.