Domov Evropski mladinski dogodek 2021
10.11.2021

Evropski mladinski dogodek 2021

Skupina Mladinskega sveta Slovenije se je udeležila Evropskega mladinskega dogodka EYE 2021, ki je potekal v petek in soboto, 8. in 9. oktobra 2021, v Strasbourgu. V Strasbourgu je potekal osrednji dogodek v sklopu enotedenskega programa EYE, na katerem so potekale interaktivne in umetniške aktivnosti, ki so bile namenjene mreženju in oblikovanju predlogov, ki bodo v pomoč evropskim odločevalcem pri oblikovanju politik. Evropski mladinski dogodek je letos potekal pod sloganom: EYE2021 – Prihodnost je naša.

Tekom dveh dni je na petem Evropskem mladinskem dogodku tisoče mladih Evropejk in Evropejcev izmenjevalo dobre prakse ter razpravljajo o prihodnosti Evrope. Na dogodku v Strasbourgu ter na online dogodkih so nastali izvrstni predlogi mladih za oblikovanje boljše prihodnosti za mlade v Evropi. Najboljši predlogi in ideje z dogodka so bili strnjeni v poročilo in predstavljeni na Konferenci o prihodnosti Evrope.

V sklopu EYE2021 je v petek, 8. oktobra 2021, sodeloval kot govorec v razpravi z naslovom “New beginnings for Erasmus+, Democratic ParticipationPatrik Bole, podpredsednik MSS za mednarodno sodelovanje. V pogovoru so predstavili kaj vse Erasmus+ prinaša, vse od učenja jezikov do spoznavanja kultur in pridobivanja izkušenj, ter kaj novega prinaša Erasmus+ 2021-2027, ki je usmerjen k vključujoči, zeleni in digitalni EU. Podrobnejši opis razprave si lahko ogledate tukaj.

Na dogodku EYE2021 je MSS izvedel aktivnost na temo participacije mladih in digitalizacije z naslovom: Youth participation: Can digitalisation and gamification help? Trenerji iz Bazena trenerjev MSS so na delavnici mlade učili kako lahko zagotovijo, da je možnost sodelovanja na voljo vsem v online obliki, kako se lahko povežejo preko spleta in kako lahko skupaj ustvarjajo odlične projekte. Delavnica je šla tudi v smeri gemifikacije in digitalizacije participacije mladih.

 

Glavni zaključka z dogodka EYE2021 so predstavljeni v publikaciji Youth Ideas Report, kjer je sta v dvajsetih področjih zbrani po dve ključni ideji. V sledečih točkah lahko najdete po dve ključni ideji za vsako področje (podrobnejši opisi vsake ideje so na voljo v poročilu):

  • Podnebne spremembe in okolje: olajšanje recikliranja po vsej EU, zelena enakost v podjetništvu
  • Zdravje: celostni pristop k zdravju, zagotavljanje odgovornosti podjetij
  • Močnejše gospodarstvo, socialna pravičnost in delovna mesta: kakovosten začetek delovnega življenja, fiskalno in politično povezovanje v EU
  • Digitalna preobrazba: izobraževanje o varni uporabi družbenih medijev, okrepiti zakonodajo EU o kibernetski varnosti
  • Vrednote in pravice, pravna država, varnost: pravna država, enake pravice za LGBTQI +
  • Migracije: podpora mladim begunskim študentom, boljša podpora prosilcem za azil
  • Izobraževanje, mladina, kultura in šport: uvedba neformalnega izobraževanja v šole, boljše šolske učne načrte
  • EU in svet: Federalna/zvezna Evropa, močnejša skupna zunanja politika
  • Evropska demokracija: enoten standardiziran potni list EU, nadnacionalne liste za volitve v EU
  • Drugo: združeni večjezičnosti, prioriteta preglednosti v politiki EU

Predstavitev zaključkov in zahtev z EYE2021, ki so bili predstavljeni v Evropskem parlamentu, si lahko ogledate tukaj.

Vse online aktivnosti, ki so potekale v sklopu EYE si lahko ogledate tukaj.

Udeležbo skupine Mladinskega sveta Slovenije na dogodku EYE2021 so podprli Evropski parlament ter Zavod MOVIT, nacionalna agencija evropskih programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota.

Po dogodku smo ustvarili tudi foto album s slikami z dogodka, ki so jih ustvarili udeleženci naše skupine. Album je dostopen na FB profilu MSS. Udeležence prosimo, da dodatne slike pošljejo na pr@mss.si.

Nastal je tudi uradni videoposnetek z dogodka, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.