Domov Evropska mladinska konferenca
29.03.2017

Evropska mladinska konferenca

Evropska mladinska konferenca se je zaključila s  konkretnim akcijskim načrtom za vključevanje mladih v raznoliko in vključujočo Evropo.

Prejšnji teden je preko 200 mladih in odločevalcev iz vseh držav članic EU  izoblikovalo konkreten akcijski načrt za implementacijo ukrepov, ki bodo omogočili večje vključevanje mladih v raznoliko in vključujočo Evropo. Implementacijski načrt za realizacijo 8 ukrepov, ki so nastali tekom 5. cikla strukturiranega dialoga bo predstavljen Svetu ministrov EU in je rezultat 18 mesečnega dela vseh držav članic EU.

Z namenom izboljšanja dialoga med mladimi in odločevalci na vseh ravneh odločanja je bila rdeča nit  evrospkih konferenc predsedujočega tria držav (Nizozemska, Slovaška, Malta) »vključevanje mladih v raznoliko, povezano in vključujočo Evropo«

Med konkretnimi ukrepi so:

  • Vključitev poglavja o mladinskem delu v Evropsko poročilo o mladih.
  • Vključitev predmeta aktivnega državljanstva v šolske kurikulume.
  • Razvoj sistema za pomoč mladim v stiski in vključitev v šolski sistem.

Vsa priporočila 5. cikla strukturiranega dialoga so na voljo: tukaj

 

Joseph Muscat, premier Malte:

»Težav Evropskih držav ne moremo valiti na njih, saj to ni prava pot za EU. Delegati morajo biti ambiciozni, ko poskušajo reševati prihodnost Evrope. Niso pomembna samo velika vprašanja, najti je potrebno rešitve za vsakdanje težave državljanov.«
Chris Agius, sekretar za raziskave, inovacije, mladino in šport Malte:

“Ponosen sem na to, kar smo dosegli v mladinskem sektorju na Malti v zadnjih nekaj letih in počaščen sem, da je Malta ne le sodelovala pri oblikovanju priporočil za nadaljnje politike v tem sektorju, ampak tudi gostila tako pomemben dogodek v zgodovini strukturiranega dialoga. ”
Carina Autengruber, predsednca Evropskega usmerjevalnega odbora za strukturirani dialog in podpredsednica Evropskega mladinskega foruma:

“Nekaj ​​dni pred zasedanjem vrha v Rimu, kjer bodo voditelji ob 60. obletnici Evropske unije razpravljali o» Prihodnosti Evrope «, je treba zagotoviti, da imajo mladi besedo pri razpravi o njih. To je tisto kar želimo doseči s strukturiranim dialogom. Zdaj, ko so konkretni predlogi za na mizi, je odgovornost na strani odločevalcev. Strukturirani dialog je lahko uspešen le, če vodi k spremembam politik.

 

Michael Piccinino, predsednik Mladinskega sveta Malta:

»Upajmo, da to kar se je zgodilo na Malti ne ostane na Malti. Implementacijski načrt bo predstavljen vsem relevantnim deležnikom  ob koncu malteškega predsedovanja z namenom, da se predlagani ukrepi tudi implementirajo.«

 

Anja Fortuna, podpredsednica za mednarodno sodelovanje MSS:

Evropska mladinska konferenca mi predstavlja možnost, da mladi jasno in glasno podamo mnenja o tem, kaj je potrebno storiti, hkrati pa jasno predstavimo kako je to potrebno storiti. Strukturiran dialog je tako na nacionalni kot na evropski ravni orodje, preko katerega lahko mladi vstopamo v stik z odločevalci in kjer tako tudi naberem ideje in mnenja s terena, torej iz lokalnih okolji in direktno od mladih, ki se z izzivi soočajo. Evropska mladinska konferenca tako združi idej, ki se tičejo vseh mladih Evropejcev iz nacionalnih okolij in izoblikuje priporočila in načine implementacije na evropski ravni. Državam članicam in Evropski komisiji tako jasno poda načine implementacije priporočil.

 

Nina Kos, mladinska delegatka:

Evropska mladinska konferenca, ki predstavlja enega osrednjih dogodkov vsake predsedujoče države EU, vsekakor pridobiva na veljavi. V času evropske krize, ko se zdi, da je Evropa izgubila svoj kompas, smo predvsem mladi, kot še vedno depriviligirana družbena skupina, tisti, ki najbolj občutimo tegobe, s katerimi se sooča Evropska unija. A ravno kriza je tista, ki ljudi običajno najbolj poveže. Sem mnenja, da se danes mladi morda bolj kot kdaj koli zavedamo pomena enotnosti. Medsebojno sodelovanje je ključ do uspeha. Strukturiran dialog ne omogoča le povezovanja med mladimi, temveč omogoča, da mladi in odločevalci skupaj oblikujemo politike, namenjene ustvarjanju novih priložnosti na področju izobraževanja, usposabljanja in zaposlovanja mladih v EU. Evropska mladinska konferenca je zato zagotovo pomemben korak k izboljšanju položaja mladih v Evropi.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.