Domov Evropa se stara, mladi vedno bolj izobraženi
20.04.2015

Evropa se stara, mladi vedno bolj izobraženi

Bliža se Evropski teden mladih, ki ga bomo v začetku meseca maja obeležili v vseh državah članicah Evropske unije. V ta namen je Eurostat objavil publikacijo »Biti mlad v Evropi danes« (publikacija je v angleškem jeziku), ki ne le prikazuje, v kakšnem položaju so danes mladi v EU, ampak tudi, kaj se jim obeta v prihodnosti. V publikaciji so dostopni podatki o tem, kakšen delež prebivalstva predstavljajo mladi, kdo prevzema skrb za mladostnike, kako opravijo prehod iz izobraževanja na trg dela ter kako na njih vplivajo informacijske in komunikacijske tehnologije.

 

Po podatkih sodeč lahko danes mladi pričakujejo, da bodo živeli in delali dlje od svojih staršev, da se bodo kasneje osamosvojili in imeli svojo družino z največ dvema otrokoma. Živeli bodo v kulturno, versko, rasno in etnično bogatem okolju, najverjetneje v stanovanju ali pri starših, kjer bodo imeli za sosede samske ali neporočene pare brez družine. Mladi bodo visoko izobraženi in govorili bodo najmanj dva tuja jezika. Digitalni svet bo imel velik vpliv na življenja mladih, saj bodo večino informacij pridobili preko spleta, kjer bodo opravili tudi velik delež storitev. Mladi bodo še vedno dopuščali, da se z njihovo prihodnostjo in politiko ukvarjajo starejši, medtem ko se bodo mladi sami bolj vključevali v druge oblike neformalne participacije.

 

In kako je danes biti mlad v Evropi?

 

V EU je v zadnjih letih upadlo število mladih in otrok za 25 milijonov oz. 7 % in prvič so v EU zabeležili, da je bil delež starejših večji od deleža otrok. V EU po zadnjih podatkih živi 89 milijonov mladih med 15 in 29 letom starosti, kar je ena petino evropskega prebivalstva.

 

Razmere na trgu dela so v zadnjih letih še posebej nenaklonjene mladim, ki so jo zaradi krize najslabše odnesli. Gospodarski kazalniki v Sloveniji se po navedbah UMAR-ja v začetku leta, podobno kot v evrskem območju, še naprej izboljšujejo. Skladno s krepitvijo gospodarske aktivnosti naj bi se izboljševale tudi razmere na trgu dela, kjer se število brezposelnih še naprej zmanjšuje. Kljub temu ostaja stopnja brezposelnosti med mladimi v EU še vedno nad 20 odstotkov. Nova delovna mesta za mlade, ki so po podatkih Eurostata nastala v zadnjih 5 letih, so v veliki večini delovna mesta za določen in polovični delovni čas. Slovenija tukaj izstopa po najvišjem številu pogodb za določen čas v EU, bilo naj bi jih kar 74 %. Mladi torej navkljub gospodarski rasti in okrevanju ostajajo v najslabšem položaju na trgu dela.

 

Na področju izobraževanja je za EU značilna zelo visoka vključenost mladih v osnovno (95 %) in srednješolsko (64,6 %) izobraževanje in se z leti še zvišuje. V večini držav članic je tudi zelo nizek delež tistih, ki predčasno zapustijo šolanje. Izziv ostaja na področju mobilnosti mladih, kjer navkljub številnim spodbudam beležijo še vedno dokaj nizek odstotek mladih, ki odide na šolanje v drugo državo članico.

 

Zaskrbljujoči so podatki, da je v zadnjih treh letih v EU le nekaj več kot polovica mladih odšlo na volišča. Pri tem jih skoraj 80 % ne bi niti pomislilo, da bi tudi sami kandidirali na volitvah. Medtem pa se mladi pogosteje vključujejo v športne, mladinske in druge neformalne aktivnosti.

 

Mladi v EU se od staršev odselijo pri 26,1 leta starosti, kot kažejo podatki za leto 2013. Vendar pa so med državami članicami velike razlike: na Švedskem se mladi odselijo pri 19,6, na Hrvaškem pa pri 31,9 leta. V Sloveniji mladi v povprečju zapustijo starše pri 28,8 leta, vendar ženske prej kot moški (27,5 oziroma 30,1).

 

Štiri od petih gospodinjstev v EU ima dostop do interneta, ki je po uporabi prehitel uporabo računalnika, do katerega že več kot polovica mladih najpogosteje dostopa preko mobilnih telefonov in naprav. Preživljanje prostega časa mladih na spletu je celo prehitela doslej najpogostejše gledanje televizije. Pri tem je namen uporabe interneta pri mladih v 86 % za pošiljanje elektronskih sporočil in obisk socialnih omrežij. Hkrati pa mladi v primerjavi z ostalim prebivalstvom dvakrat bolj pogosto opravijo poizvedbo ali elektronsko prijavo na delovno mesto.

 

Kljub vsem izzivom, s katerimi se mladi danes soočajo, je zanimiv podatek, da so mladi med vsemi starostnimi skupinami še vedno najbolj zadovoljni s svojim življenjem in z optimizmom zrejo v svojo prihodnost.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.