Domov Napoved: Dnevi medgeneracijskega sožitja
05.02.2020

Napoved: Dnevi medgeneracijskega sožitja

Maja letos (19-21. maj) bodo v organizaciji Zveze društev upokojencev Slovenije potekali že drugi Dnevi medgeneracijskega sožitja. Gre za dogajanje, sestavljeno iz več dogodkov, posvetov, okroglih miz, izobraževanj in razstave; ključna tema dogajanja pa bo stanovanjska problematika in stanovanjska mobilnost. Pri organizaciji sodeluje tudi Mladinski svet Slovenije, ki bo pripravil dva dogodka na temo stanovanjske problematike; prvi se bo nanašal na mlade, drugi pa na medgeneracijske možnosti reševanja stanovanjske problematike.

Na spodnji povezavi najdete napovednik, kjer je tudi nagovor predsednice Mladinskega sveta Slovenije, Anja Fortuna:

Mladi o pravici do prostora za bivanje 

Mladi in starejši, otroci in srednje generacije, vsi potrebujemo svoj prostor za bivanje – to je naša pravica. Za letošnje Dneve medgeneracijskega sožitja smo izbrali temo bivanjske problematike, ki je izjemno aktualna, saj se z izzivom reševanja bivanjske problematike ne soočajo le mladi, ki se želijo osamosvojiti, temveč vse generacije. Največja izziva mladih sta cenovna nedostopnost in pomanjkanje primernih stanovanj. Primanjkuje neprofitnih najemnih stanovanj, tako v večjih mestih kot v manjših krajih, prav tako stanovanj oziroma hiš, ki bi bile mladim dostopne za nakup. Čeprav so najbolj problematična urbana središča, pa ne smemo prezreti izzivov, s katerimi se soočajo tudi mladi na podeželju. V našem programskem dokumentu, naslovljenem Stanovanjska in bivanjska problematika mladih, ki smo ga sprejeli leta 2019, smo zapisali: »Ena od definicij mladine pravi, da je posameznik mlad, dokler ne doseže želenih mejnikov v odraščanju (se odseli od staršev, si ustvari družino, dobi zaposlitev, zaključi šolanje ipd.), torej zaživi neodvisno in samostojno življenje.« Če so nam stanovanja nedostopna, kdaj potem odrastemo? Kdaj lahko mladi stopimo v obdobje, ko nismo več v »breme« staršem? Kakšne so druge možnosti, ki jih imamo mladi? Kakšna je tukaj vloga države in lokalne skupnosti in zakaj se teh vlog ne zavedata oziroma jih ne jemljeta resno? Kako se s to problematiko soočajo v tujini? Kako lahko pri tem sodelujemo pripadniki različnih generacij? Odgovore na ta in še mnoga druga vprašanja bomo iskali na Dnevih medgeneracijskega sožitja.

Spletna stran: www.medgeneracijsko-sozitje.si

Napovednik Dnevov medgeneracijskega sožitja

Datoteke - prenesi na klik

DMS-Napovednik-2020.pdf
5.069 MM
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.