Domov Delavnica za afriško-evropsko partnerstvo (zaupanje mladih v institucije)
07.10.2020

Delavnica za afriško-evropsko partnerstvo (zaupanje mladih v institucije)

Med 26. in 27. septembrom, se je mladinska delegatka pri OZN, Lucija Tacer, udeležila delavnice afriško-evropskega mladinskega projekta. Delavnica je potekala na hibriden način v okviru katerega se je trinajst predstavnikov mladih iz obeh skupnosti zbralo fizično na lokaciji delavnice v Bonnu, Nemčiji in dodatnih dvajset preko spleta, med katerimi je bil tudi bivši mladinski delegat pri OZN, Patrik Bole. 

Namen dogodka je bil, da mladi z Evrope in Afrike prispevajo k oblikovanju ciljev za afriško-evropsko partnerstvo, torej sodelovanjem med Evropsko Unijo (EU) in Afriško Unijo (AU). Glavna tema, ki je vodila delavnico je bila – kako lahko oblikujemo institucije v Afriki in Evropi, da bi dvignili zaupanje in sodelovanje mladine v politiki? Udeleženci so diskutirali o podobnostih in razlikah med kontinentoma na področju zaupanja mladih v institucije, zakaj je skupina mladih posebej ranljiva glede zaupanja v institucije in na kakšne načine te problematike nasloviti. 

Dvodnevno srečanje se je začelo s predstavitvama Muneinazvo Kujeke, raziskovalke na Inštitutu za varnostne študije v Južni Afriki in Benjamina Güntherja, člana odbora Evropskega mladinskega sveta. Govornika sta prikazala problematike zaupanja mladine v institucije s perspektive obeh kontinentov. Kujeke je spregovorila o politični korupciji ter sistematičnih in finančnih ovirah za mlade pri vključevanju v demokratični ali politični proces. Güther pa je izpostavil, da pogosto politiki na mednarodnih nivojih zanemarijo mlade, kot ciljno skupino in, da iz tega izhajajo problemi mladinske (ne)participacije ter (ne)zaupanja v institucije. Naslednji dan je predstavila svoje delo tudi Hannah Birkenkötter z Društva za Združene narode v Nemčiji na področju 16. cilja trajnostnega razvoja, torej o miru, pravičnosti in močnih institucijah. 

Poleg predstavitev o tematiki, so sodelujoči delali v skupinah z namenom oblikovanja desetih temeljnih zahtev mladih v EU in AU na področju zaupanja v institucije. Po dveh dneh diskusij so oblikovali zahteve ter jih posneli v obliki video predstavitve za uporabo pri nadaljnjih dogodkih. Zahteve izpostavljajo potrebo po vključevanju mladih v vse faze demokratičnega odločanja, odgovornost institucij glede zagotavljanja mladinske participacije, ozaveščanje in deljenje informacij med predstavniki mladih in institucijami ter med kontinentalno sodelovanje. Ena iz med specifičnih zahtev se, na primer, nanaša na vzpostavitev programov za študijske izmenjave med EU in AU.

Luciji se je delavnica zdela produktivna, posebej zato, ker je bila oblikovana s ciljem desetih zahtev, ki se lahko uporabijo tudi na naslednjih dogodkih. Všeč ji je bilo, da je imela možnost spoznati druge mladinske delegate ter mlade iz Afriške Unije, ki so aktivni na svojih področjih ter, da je z njimi navezala stike za prihodnje sodelovanje. 

Deset zahtev, ki so jih oblikovali mladi na delavnici bodo med drugim tudi predstavljeni na konferenci civilne družbe na temo afriško-evropskega partnerstva, ki jo organizira VENRO oktobra v Berlinu. 

? Mladinska delegatka pri OZN ?? Na delovnem vikendu za sodelovanje med Evropsko in Afriško Unijo, so po interaktivnih…

Objavil/a MSS – Mladinski svet Slovenije dne Ponedeljek, 28. september 2020

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.