Domov Dan varne rabe interneta – Skupaj za prijaznejši splet
10.02.2015

Dan varne rabe interneta – Skupaj za prijaznejši splet

Več kot sto držav vsako leto drugi torek v februarju obeležuje dan varne rabe interneta. Ob tem je organiziranih na stotine različnih aktivnosti, vse pa letos potekajo pod krovnim sloganom Skupaj za prijaznejši splet! Posebno pozornost temu dnevu pa namenjamo tudi v okviru kampanje Ne sovraži – No Hate Speech Online, ki poteka pod okriljem Sveta Evrope. Boj proti sovražnemu govoru na spletu je pomemben del aktivnosti, ki soustvarjajo prijaznejše spletno okolje za vse uporabnike.

 

Za sovražni govor (kjerkoli in kadarkoli) mora veljati ničelna toleranca. Vsak izmed nas pa lahko pripomore, da je temu res tako. S kampanjo Ne sovraži – No Hate Speech Online se številne organizacije, iz več kot 40 evropskih držav, borimo proti pojavi sovražnega govora na spletu.

 

Ob dnevu varne rabe interneta poudarjamo pomen prijava sovraženega govora na spletu, kar je ključnega pomena za uspešnost boja proti temu problemu. Vsak uporabnik spleta lahko to stori na več načinov, bodisi sovražni govor prijavite tistim, ki skrbijo za gostovanje spletnih strani, za prijavo uporabite uporabniške vmesnike za identifikacijo neprimernih vsebin, ki jih ponujajo platforme kot so Facebook, Google, Twitter, itd. ali pa uporabite aplikacijo Sveta Evrope za prijavo sovražnega govora -. Hate Speech Watch.

 

Niso pa to edina orodja za prijavo sovražnega govora. Slovenski uporabniki spleta lahko za prijavo uporabimo tudi Spletno oko, ki nam omogoča anonimno prijavo nezakonitih vsebin na spletu, kot so distribucija gradiv s spolnimi zlorabami otrok ali sovražni govor.

 

Niso pa aktivnosti za boj proti sovražnemu govoru na spletu edina tema, ki je izpostavljena ob obeleževanju dneva varne rabe interneta. Center za varnejši internet je ob tej priložnosti pripravil nov izobraževalni video posnetek Rešitve vseh spletnih zagat na enem mestu. Video predstavlja različne situacije, v katerih se znajde družina ob uporabi spleta.

 

V slovenščini je obenem zdaj na voljo tudi večkrat nagrajeni video grške točke osveščanja o varni rabi interneta Saferinternet.gr, ki so ga opremili s podnapisi vseh jezikov EU.

 

Omenjeni video s prestavitvijo uporabniških vedenjskih vzorcev iz interneta v pravo trgovino v realnem življenju na zabaven način pokaže, kaj lahko prinese nepremišljeno vedenje na internetu brez kritične presoje, etike in varnosti.

 

Pripravili so tudi nova izobraževalna gradiva, in sicer tako imenovana drevesa odločanja, ki lahko pomagajo pri različni spletnih dilemah, od tega, kdo je spletni prijatelj ali kaj narediti v primeru nadlegovanja na spletu do vprašanja, ali objaviti posnetek prijatelja na spletu.

 

Strokovnjaki iz Arnesa so medtem pripravili video gradiva o varni rabi interneta za osnovnošolce in srednješolce, ki se lahko uporabljajo doma samostojno ali pa v šoli kot metoda obrnjenega učenja.

 

Vir: Center za varnejši internet

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.