Domov Skupni mladinski delegat OZN za EU?
23.01.2020

Skupni mladinski delegat OZN za EU?

21. januarja je potekalo zasedanje delovne skupine Sveta EU za Združene narode (CONUN), kjer so prvič lahko sodelovali tudi mladinski delegati OZN iz držav članic EU. Srečanja se je skupaj s predstavnico Ministrstva za zunanje zadeve udeležil tudi naš mladinski delegat pri OZN, Patrik Bole.

 

Na dvournem zasedanju so mladinski delegati skupaj z ostalimi diplomati držav članic razpravljali o praznovanju 75. obletnice Združenih narodov, o mobilizaciji mladih, resoluciji Varnostnega sveta ZN o mladih, o miru in varnosti ter podnebnih ukrepih in o tem, kako lahko mladi prispevajo k uresničevanju Evropskega zelenega dogovora.

 

Patrik je na zasedanju izpostavil zaključke z udeležbe na 7. Evro-Arabskem mladinskemu forumu in poudaril pomembnost medkulturnega dialoga in učenja za implementacijo resolucije. Glede podnebnih ukrepov je menil, da je pomembno v oblikovanje politik o zelenem dogovoru vključiti tudi znanje in glas mladih po načelu nič o mladih brez mladih – tako bodo mladi tudi zeleni dogovor razumeli kot njihov dogovor.

 

Nemška mladinska delegata sta predstavila idejo o uvedbi mladinskega delegata/odposlanca pri OZN na ravni EU oziroma institut, ki bi koordiniral ter povezoval dejavnosti evropskih mladinskih delegatov v času zasedanj Generalne skupščine ZN.  Ideja je naletela na pozitiven odziv tako s strani večine evropskih delegatov kot tudi predstavnikov nekaterih evropskih institucij.  Tudi Patrik tudi ocenjuje, da je ideja smiselna, saj bi odražala skupno evropsko zunanjo politiko tudi na področju mladine in okrepila glas evropske mladine na svetovni ravni.

 

V času zasedanja CONUN je Patrik  podal tudi intervju za projekt Evropskega mladinskega portala, #EUYouth4Peace o vlogi mladinskega delegata pri OZN ter se srečal s Tanjo Herceg, hrvaško mladinsko predstavnico. Zasedanje z mladinskimi delegati pri OZN na CONUN se je končalo z željo po tem, da to postane letno srečanje z mladinskimi delegati. Patrik tu pripisuje tudi pomembno vlogo evropski krovni mladinski organizaciji Evropskemu mladinskemu forumu ter tamkajšnji podpredsednici Tini Hočevar iz Slovenije, saj so oni najbolj zaslužni za vključitev mladinskih delegatov na zasedanju CONUN.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.