Domov Blejski strateški forum
17.09.2019

Blejski strateški forum

Na Blejskem strateškem forumu za mlade (Young BSF), ki je potekal od petka, 30. avgusta 2019, do ponedeljka, 2. septembra 2019, je petdeset predstavnikov mlajše generacije iz petindvajsetih držav razpravljalo o povezovanju in sodelovanju EU z državami na vzhodu in z državami na Zahodnem Balkanu ter o inovativnih strategijah. Tema letošnjega Blejskega strateškega foruma za mlade je bila: Mladina kot (prihodnji) vir (sredstev).

Blejski strateški forum za mlade se je začel s slavnostno otvoritvijo v Državnem zboru RS ter nadaljeval z razpravami o prihodnosti dela za mlade in opolnomočenju mladih za boljšo prihodnost v Državnem zboru RS. Do ponedeljka, 2. septembra, so mladi predstavniki civilne družbe, ministrstev, podjetniki in inovatorji razpravljali o trajnostnem razvoju, med-regionalnem povezovanju, digitalizaciji, priključevanju Zahodnega Balkana Evropski uniji, vključevanju Zahodnega Balkana v evroatlantske organizacije in vlogi višegrajskih držav, povezovanju mladih in razvoju mladinskega sektorja. Udeleženci so imeli na Bledu priložnost sodelovati v razpravi z Mario Fernando Espinosa Garces, predsednico 73. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Na Blejskem strateškem forumu za mlade je Mladinski svet Slovenije v sodelovanju z Digitalnim inovacijskim stičiščem Slovenije izvedel delavnico in okroglo mizo z naslovom:  Digitalizacija za krepitev mladinskega sektorja in izobraževanja. Mladi so na delavnici, ki jo je vodila predsednica MSS, Anja Fortuna, razpravljali in iskali inovativne rešitve za razvoj kibernetske varnosti, digitalizacije neformalnega izobraževanja in mladinskega dela, digitalnih kompetenc, umetne inteligence in izobraževanja ter prihodnosti dela in vpliva digitalizacije na trg dela. Na koncu delavnice so bili predlogi predstavljeni ministru za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jerneju Pikalu.

V ponedeljek so mladi nadaljevali s štirinajstim Blejskim strateškim forumom, kjer so številni gostje iz politike, gospodarstva in civilne družbe razpravljali o globalnih spremembah in izzivih. Letošnji Blejski strateški forum je bil osredotočena na trajnostni razvoj, ki je potekal pod geslom Viri (ne)stabilnosti. Foruma so se udeležili številni zunanji ministri in vodje diplomacij, med katerimi je bila estonska predsednica Kersti Kaljulaid in enajst zunanjih ministrov. Na forumu so sodelovali tudi predstavniki  mednarodnih organizacij in civilne družbe. Na panelih, ki so potekali v ponedeljek, 2. septembra, in torek, 3. septembra, so gostje in udeleženci razpravljali o prihodnosti Evropske unije in Brexita, o vlogi Nata, o migracijah, o vlogi mednarodnega prava in norm ter geopolitičnih interesih, o izzivih nove evropske komisije, o človekovih pravicah in vlogi Združenih narodov, o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan itd. Gospodarski  strateški  forum pa je bil osredotočen na izzive in priložnosti v evropskem turizmu. Blejski strateški forum se je zaključil z razpravo o evropeizaciji, demokratizaciji in pristojnostih na Zahodnem Balkanu.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.