Domov Ocena izvajanja NPM 2017 – 2019
22.04.2020

Ocena izvajanja NPM 2017 – 2019

Na Mladinskem svetu Slovenije smo pripravili oceno izvajanja Nacionalnega programa za mladino 2013 – 2022 (NPM) v letih 2017-2019. 

 
NPM je prvi strateški dokument na področju mladih, v okviru katerega je država poskušala izpostaviti izzive, s katerimi se srečujejo mladi in poiskati odgovore nanje.  Na Mladinskem svetu Slovenije namere in prizadevanja države o oblikovanju bolj prijaznega okolja za mlade pozdravljamo, pri čemer pa poudarjamo, da bo po potrebna, predvsem z novim Nacionalnim programom za mladino, prilagoditev sistemov oblikovanja in izvajanja programov za mlade. Glede na to, da je ob predstavitvi NPM v Državnem zboru RS  Vlada RS izpostavila, da gre pri Resoluciji za prvi strateški dokument v Sloveniji za področje mladih, ki bo na enem mestu na pregleden in celovit način povezal politike do mladih, pričakujemo, da bo po izteku NPM sledila nova Resolucija, ki bo na podlagi dosedanjih prizadevanj, ob vključevanju vseh ključnih deležnikov, na enem mestu, še bolj celovito, medresorsko usklajeno, vsebovala realne in ambiciozne cilje ter kazalnike, ki bodo s sistemskimi ukrepi odgovarjali na potrebe in izzive mladih v družbi. Pri tem pa poudarjamo, da morajo biti že v samo pripravo dokumenta vključene vsi ključni akterji in vse zainteresirane javnosti.

Ocena MSS o izvajanju NPM predstavlja pogled mladih in mladinskega sektorja na dosedanje izvajanje NPM in uresničevanje ciljev posameznih področjih NPM.

V Oceni MSS so vključeni prispevki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), Mladinske mreže MaMa, Zveze podeželske mladine Slovenije ter Nefiks. V okviru Komisije za mladinske politike (KMP) pri MSS pa so pri njegovem nastanku sodelovale tudi organizacije članice MSS-ja.

Položaj mladih se v družbi lahko izboljša le, če ukrepi, ki se sprejemajo, temeljijo na dejanskih potrebah mladih. Pri tem ni dovolj, da se ukrepi utemeljujejo na pavšalnih ocenah o položaju mladih v družbi, temveč morajo temeljiti na poglobljenih analizah, ki razkrivajo vse vzroke za nastalo situacijo. Čeprav je Vlada RS ob predstavitvi NPM-ja v Državnem zboru RS med drugim izpostavila, da bo NPM slonel na sistemskih ukrepih, ugotavljamo, da je bilo sistemskih ukrepov tudi v letih 2017-2019 premalo oziroma jih skoraj ni bilo. V kolikor želimo izboljšati položaj mladih v družbi, potrebujemo sistemske rešitve in trajnostne ukrepe, ki bodo zagotavljali dostojno življenje tudi prihodnjim generacijam mladih, ne pa služili zgolj trenutnim statistikam.

 
Celoten dokument najdete tu.
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.