Domov 11. CITIZENS` ENERGY FORUM
17.09.2019

11. CITIZENS` ENERGY FORUM

Dublin (Irska), 13. – 14. september 2019

Delegati iz celotne EU so se minuli teden v irski prestolnici zbrali na »11. CITIZENS` ENERGY FORUM-u« v organizaciji Evropske komisije, kjer so razpravljali o energetski prihodnosti ter trajnostnem razvoju EU. Forum je potekal na centralnem irskem stadionu »Aviva Stadium«, ki je kot primer trajnostne, energetsko učinkovite in večnamenske gradnje sovpadal s tematiko dogodka, prav tako je zaradi svoje namembnosti lahko za zgled podobnim objektom po Evropi.

Forum se je pričel z uvodno otvoritveno sejo ter nadaljeval s plenarnim zasedanjem z naslovom »Zagotavljanje poštene in vključujoče energetske tranzicije za vse državljane EU«, ki je ponudilo bogato razpravo s strani stroke kot odločevalcev na visoki ravni EU. Za učinkovito podajanje konkretnih informacij in izmenjavo mnenj so organizatorji v nadaljevanju Foruma pripravili tri okrogle mize:

Vključevanje državljanov v energetsko tranzicijo (Ta razprava se je osredotočila na to, kako lahko državljani EU učinkovito izkoristijo energetski prehod s pomočjo priložnosti, ki jih ponuja paket »Clean Energy Package«, v sodelovanju s širšo energetsko skupnostjo, aktivnimi porabniki, proizvajalci energije ter korporativnim nakupom obnovljivih virov energije.)

Trajnostno financiranje okolju prijaznejše in čistejše energije za potrošnike (Za reševanje podnebnih sprememb v povezavi s proizvodnjo energije so potrebne velike naložbe, kar pomeni veliko izzivov povezanih z energijsko učinkovitostjo in proizvodnjo obnovljivih virov energije.)

Prihodnji koraki za potrošnike v sklopu energetske tranzicije (Na tej seji je bilo obravnavano vprašanje, kako bo medsebojna povezanost električne energije in plina spremenila potrošniške izkušnje v prihodnosti. Še posebej se je osredotočila na ogrevanje in hlajenje, kar predstavlja polovico porabe energije v EU.)

 

Drugi dan dogajanja so delegati pričeli z interaktivnim plenarnim zasedanjem: »Prehod na ogljično nevtralen energetski sistem – vloga potrošnikov«. Namen zasedanja je bil zagotoviti pregled nad regulativnimi in tehnološkimi spremembami v povezavi z naraščajočo zavestjo o podnebju in okoljskimi vprašanji ter kako ti dejavniki vplivajo na vedenje potrošnikov (končnih uporabnikov energetskega trga).

Novost na 11. energetskem forumu EU je bila, da so organizatorji na dogodek povabili tudi mlade delegate iz vseh držav članic, da predstavijo izkušnje mladinskega sektorja na tem področju. Slovenska predstavnika sta v zaključnem govoru predstavila primer dobre prakse Mladinskega sveta Slovenije, in sicer podpredsedniško mesto za trajnostni razvoj, ki je namenjeno promociji, informiranju in izobraževanju mladih glede trajnostnega razvoja in trajnostnega načina življenja v sklopu naših rednih aktivnosti ter v sklopu raznih projektov. Te izvajamo sami, ali v sodelovanju z našimi organizacijami članicami ter drugimi partnerji. Na tak način Mladinski svet Slovenije neposredno ali posredno ozavešča mlade glede trajnostne tematike, kar po različnih kazalnikih daje zelo dobre rezultate. Prav tako sta podala dobronamerno pobudo Evropski komisiji, da trajnostnemu razvoju v povezavi z mladinskim sektorjem posveti več pozornosti, ga spodbuja tako finančno kot kadrovsko in da na tem področju omogoči več razpisov za inovativne projekte.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.