Domov 4. seja Sveta Vlade RS za mladino
12.07.2019

4. seja Sveta Vlade RS za mladino

Ljubljana, 11.7.2019

Članice in člani Sveta Vlade RS za mladino so na svoji 4. Seji, ki je potekala 11. julija 2019, ustanovili delovne skupine SVM, se seznanili z izvajanjem EU Mladinskega dialoga 2019-2020, vsebinsko pa obravnavali področje bivanjske problematike in politične participacije mladih.

V aktualnem sklicu SVM bodo delovale:

– Delovna skupina za mladinske politike
– Delovna skupina za pripravništva in vajeništva
– Delovna skupina za digitalizacijo in participacijo
– Delovna skupina za kakovost v mladinskem delu

Pri obravnavi tematike spodbujanja participacije mladih in e-volitvah sta Državna volilna komisija in Ministrstvo za javno upravo predstavila svoje poglede na izvajanje e-volitev, pri čemer sta oba izrazila zadržke do uvajanja e-volitev v Sloveniji zaradi nevarnosti zlorab in kibernetskih vdorov. Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je napovedal, da naj bi se prihodnje leto v vse srednje šole uvedel obvezen predmet državljanska vzgoja z namenom opolnomočenja mladih.
Pri obravnavi bivanjske problematike smo mladi izpostavili, da reševanje tega področja poteka prepočasi, da so odločevalci pogosto neodzivni in da se ne zavedajo akutno te problematike. Ministrstvo za okolje in prostor je napovedalo za jesen objavo predloga novega Stanovanjskega zakonika, ki naj bi med drugim urejal stroškovno najemnino, spodbujanje stanovanjskih zadrug, javni najem, vzpostavil službo za najemniško upravljanje, državno jamstvo za mlade, prenos zemljišč iz DUTB na SSRS.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.