DomovZveza ŠKIS ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije
05.07.2021
Avtor: Dominik Derenčin

Zveza ŠKIS ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije

Mladinski svet Slovenije je ob tridesetletnici osamosvojitve Slovenije in v znamenju začetka Predsedovanja svetu EU zbral vtise in refleksije o delovanju slovenskih nacionalnih mladinskih organizacij na mednarodni ravni in vplivu Slovenije na razvoj mednarodnih mladinskih politik.  Dogodka kot sta bila priznanje Slovenije kot samostojne države s strani mednarodne skupnosti ter vključitev naše države v Evroatlantske povezave, sta za slovenski mladinski sektor in mlade odprla številne nove priložnosti. Namen zbiranja vtisov in refleksij o delovanju nacionalnih mladinskih organizacij na mednarodni ravni in vplivu Slovenije na razvoj mednarodnih mladinskih politik je prikazati vpetost organizacij članic MSS v mednarodne aktivnosti ter prikazati njihov pogled na povezovanje v mednarodnem aspektu mladinskih politik.

 

Nacionalnim mladinskim organizacijam spodaj navedeni vprašanji. Pri vsakem vprašanju najdete odgovor Zveze ŠKIS:

1) Kako ocenjujete vpliv Slovenije in/ali vaše mladinske organizacije v mednarodnih mladinskih organizacijah v tridesetih letih samostojnosti in kaj bi izpostavili kot največje dosežke, ki jih je vaša organizacija dosegla v tridesetih letih na mednarodnem nivoju na področju mladine?

Nasploh se mi zdi, da Slovenija ne izkoristi vseh možnosti, ki jih organizacije po svetu, Evropska unija ter Slovenija omogočajo. Organizacije podobne naši se že vrsto let trudimo z ozaveščanjem mladih o mednarodnih priložnostih ter spodbujamo mlade, da se udeležujejo dogodkov, treningov ter raznih izmenjav. Posledično ozaveščamo tudi o neformalnem znanju in apeliramo kako pomembne so tudi kompetence, ki jih pridobivamo mladi na mednarodnem nivoju. Zveza ŠKIS nudi tudi podporo ter dodatno motivira študentske klube, da spodbujajo njihove aktiviste, da izpeljejo izmenjave in se jih tudi udeležujejo.

2) Kaj si želite, da bi lahko v naslednjih letih dosegli na področju mladine v mednarodnih mladinskih organizacijah oziroma kakšna bi morala biti vizija slovenskega mladinskega sektorja za mednarodni prostor v naslednjih letih?

Zveza ŠKIS si v prihodnosti želi ponovno pridobiti znak kakovosti, saj nam je izredno pomembno to, da pripeljemo v Slovenijo na našo organizacijo in posledično na študentske klube čim več mladih, ki nam lahko prinesejo ogromno novega znanja, spoznamo različne kulture in izmenjamo navade ter prinesejo veliko svežine v organizacijo. Želimo si večje ozaveščanje med mladimi o mednarodnih priložnostih ter izpeljavo večjih mednarodnih projektov, konferenc, delavnic ter treningov.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.