DomovVolitve na MSS
16.10.2014
Avtor: PR MSS

Volitve na MSS

Danes bomo imeli Zbor Mladinskega sveta Slovenije, ki bo izvolil novo vodstvo. Kdo bo prihodnji dve leti vodil MSS bo znano že danes, a novo vodstvo bo svoj mandat nastopilo po 45 dneh, ki so namenjeni prehodnemu obdobju, vpeljevanju v delo, prenosu znanja, itd …

Ko sem se pred dvema letoma sama potegovala za funkcijo predsednice, sem bila v tem času izjemno živčna, a polna zanosa, vizije, odločnosti in želje po prispevanju! Danes so vsa ta čustva še vedno v meni. Kljub temu se za ponovno kandidaturo za predsednico MSS nisem odločila.

Po dveh najboljših letih mojega življenja, po vseh uspehih, zmagah, neprespanih nočeh, delanju z najboljšimi ljudmi in v najboljšem okolju,sem se vseeno odločila, da tega ne bom ponovila. In po pravici povedano, mislim, da bi bilo kaj takega nemogoče ponoviti.

Kot predsednica krovne mladinske organizacije v Sloveniji, sem res doživela marsikaj. In res je bilo vse skupaj izjemno pozitivno. Vendar pa bi bila laž, če bi rekla, da so se dogajala samo lepe stvari ali pa, da je bilo lahko. Daleč od tega. Bili so notranji boji, ki se dogajajo v tako raznoliki strukturi, kot je MSS, kjer je potrebno usklajevati tako veliko različnih interesov, želja, usmeritev in pa tudi političnih ambicij, ki niso vedno vsebinsko podprte in v prid mladih. Pa seveda »zunanji  boji«, ko smo mlade postavljali na agendo, od odločevalcev pričakovali, da delajo, se zavzemali za spremembe zakonodaje, predpisov, dvigovali zavest o pomenu mladinske politike, bili kritični, a vseskozi konstruktivni.

V času mojega mandata so se zamenjale 3 vlade! Pa je bil moj mandat je dolg samo 2 leti. In ko je vse ostalo v državi postalo nestabilno, je Mladinski svet Slovenije ostal zvest svojemu bistvu, mladinskim organizacijam in mladim. In ko so se vlade menjale in si želele 100 dni miru, smo mi delali. In ne glede na to, katera politično opcija je bila na vrhu, je imel Mladinski svet Slovenije enaka stališča, ki izhajajo samo iz enega ozadja- to so potrebe in problemi mladih, ki jih je potrebno rešiti.

Imela sem izjemno priložnost in privilegij početi marsikaj. Od posvetovanja z mladimi v vasicah in mestecih po Sloveniji, do srečanja z najvišjimi predstavniki držav, institucij, organizacij. Dodobra sem lahko spoznala najrazličnejše kraje in mladinske strukture po celi državi in predstavljala mlade iz Slovenije v popolnoma drugih državah in okoljih.  Včasih sem cele dneve in noči samo prebirala dokumente, zakone in programe, da sem lahko nato suvereno in utemeljeno podala predloge za izboljšave, med vikendi sem bila na usposabljanjih, ki smo jih organizirali na MSS, pisala sem prijavnice, izpolnjevala obrazce ter podajala izjave za medije. In vse to, tudi ob izjemno težkih trenutkih, je bilo enako pomembno in mi je bilo v veselje. V čast in ponos, da lahko ravno jaz prispevam in delam za mlade in za MSS.

Spoznala sem ogromno ljudi, katerim se želim zahvaliti. Najožji sodelavci so mi dali največ, tako v službi, ko so z mano vztrajali iz dneva v dan, tudi ko bi lahko že odšli domov, kot tudi na osebni ravni, ko smo si stali ob strani in sem se lahko tudi jaz učila od njih. Imela pa sem stik tudi z ogromno slabimi ljudmi, ki so bili škodoželjni, egoistični, resnično pokvarjeni. In verjetno si vsi mislite “ja, saj to je politika” … Vendar pa sem hvaležna tudi tem ljudem, saj sem si ob njih utrdila kožo in se še bolj zavedala, za kakšno družbo si prizadevam, katera načela in vrednote je potrebno zagovarjati, kako se ne sme prilagoditi tem »pravilom igre« in kako zelo si je potrebno vsak dan prizadevati, da ne prevlada načelo “cilj opravičuje sredstva”, temveč, da mora zmagati demokratičnost, transparentnost in strokovnost.

Po vsem tem, mi niti slučajno ni vseeno za MSS kot organizacijo, za položaj mladinskega sektorja v Sloveniji in družbi, predvsem, pa mi ni vseeno za mlade kot družbeno skupino. Zato upam, da bo novo vodstvo MSS gradilo na tem, kar je stabilno v MSS, nadaljevalo dobre prakse in seveda zapolnilo vrzeli, ki jih jaz nisem in izkoristilo še ves potencial, ki ga MSS ima.

Vsem, ki ste me ta čas “predalčkali” ali levo ali desno, ali eni politično opciji ali drugi. Želim, da najdete kaj pametnejšega za početi v življenju. Moja opredelitev je bila vseskozi zagovarjanje pravic mladih, zagovarjanje tistega, kar ima MSS sprejeto v svojih aktih in programskih dokumentih ter stremljenje k boljši družbi za mlade. Opciji, katerima pripadam sta taborništvo, kjer sem aktivna že več kot 18 let in zaradi česar me je na mesto predsednice predlagala Zveza tabornikov Slovenije, ter MSS, kateremu sem služila zadnji 2 leti kot predsednica.

Danes se bo torej marsikaj spremenilo. Verjetno za MSS, za mene osebno pa zagotovo. Svoji funkciji, sem se resnično posvetila maksimalno. Verjetno bolj, kot bi bilo nujno in zdravo. Ker tega nisem dojemala samo kot funkcijo, ali poklic, ali službo. Ampak kot poslanstvo, ker resnično verjamem v to, kar počnem. In s takim odnosom bom delo na MSS nadaljevala do 1. decembra, ko bom dokončno predala predsedstvo MSS.

V zadnjih tednih me vsi “firbci” sprašujete “Kaj pa sedaj?”, “Kaj boš počela?”, “Kam greš po 1. decembru, ko resnično končaš?”. In tu je moj odgovor: Naprej! Jaz grem naprej. In upam, da Mladinski svet Slovenije tudi

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.