DomovPopotniško združenje ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije
05.07.2021
Avtor: Dominik Derenčin

Popotniško združenje ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije

Mladinski svet Slovenije je ob tridesetletnici osamosvojitve Slovenije in v znamenju začetka Predsedovanja svetu EU zbral vtise in refleksije o delovanju slovenskih nacionalnih mladinskih organizacij na mednarodni ravni in vplivu Slovenije na razvoj mednarodnih mladinskih politik.  Dogodka kot sta bila priznanje Slovenije kot samostojne države s strani mednarodne skupnosti ter vključitev naše države v Evroatlantske povezave, sta za slovenski mladinski sektor in mlade odprla številne nove priložnosti. Namen zbiranja vtisov in refleksij o delovanju nacionalnih mladinskih organizacij na mednarodni ravni in vplivu Slovenije na razvoj mednarodnih mladinskih politik je prikazati vpetost organizacij članic MSS v mednarodne aktivnosti ter prikazati njihov pogled na povezovanje v mednarodnem aspektu mladinskih politik.

 

Nacionalnim mladinskim organizacijam spodaj navedeni vprašanji. Pri vsakem vprašanju najdete odgovor Popotniškega združenja Slovenije:

1) Kako ocenjujete vpliv Slovenije in/ali vaše mladinske organizacije v mednarodnih mladinskih organizacijah v tridesetih letih samostojnosti in kaj bi izpostavili kot največje dosežke, ki jih je vaša organizacija dosegla v tridesetih letih na mednarodnem nivoju na področju mladine?

Popotniško združenje Slovenije je imelo precejšen vpliv na delovanje mednarodne mladinske organizacije International Youth Hostel Federation kot tudi EUFED (evropsko združenje mladinskih prenočišč), saj nam je bila v obeh organizacijah zaupana vloga v vodenju obeh krovnih organizacij, kamor sem bil kot predsednik Popotniškega združenja Slovenije izvoljen tako kot član upravnega odbora in kot podpredsednik. Naša organizacija je s svojim vzornim pristopom do razvoja mobilnosti mladih postala vzor mnogim drugim organizacijam, k čemur je pripomogla tehnična, vsebinska in tudi finančna podpora tako URSM, ŠOUM, MGRT in MOVIT, v manjši meri pa tudi drugih.

2) Kaj si želite, da bi lahko v naslednjih letih dosegli na področju mladine v mednarodnih mladinskih organizacijah oziroma kakšna bi morala biti vizija slovenskega mladinskega sektorja za mednarodni prostor v naslednjih letih?

Slovenija ima izjemne prednosti pred mnogimi drugimi državami zaradi svoje fleksibilnosti, majhnosti in predvsem kakovosti mladinske in študentske organiziranosti, ki je med boljšimi v Evropi. Prav zaradi tega smo lahko že sedaj zgled mnogim, hkrati pa smo lahko poligon za nove pristope k odličnosti delovanja v  mladinskem sektorju. Pod »smo« razumem ves sektor, od mladinskih in študentskih organizacij, do podpornih organizacij ter seveda ministrstev ter njihovih uradov, predvsem URSM.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.