DomovNova generacija SLS ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije
05.07.2021
Avtor: Dominik Derenčin

Nova generacija SLS ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije

Mladinski svet Slovenije je ob tridesetletnici osamosvojitve Slovenije in v znamenju začetka Predsedovanja svetu EU zbral vtise in refleksije o delovanju slovenskih nacionalnih mladinskih organizacij na mednarodni ravni in vplivu Slovenije na razvoj mednarodnih mladinskih politik.  Dogodka kot sta bila priznanje Slovenije kot samostojne države s strani mednarodne skupnosti ter vključitev naše države v Evroatlantske povezave, sta za slovenski mladinski sektor in mlade odprla številne nove priložnosti. Namen zbiranja vtisov in refleksij o delovanju nacionalnih mladinskih organizacij na mednarodni ravni in vplivu Slovenije na razvoj mednarodnih mladinskih politik je prikazati vpetost organizacij članic MSS v mednarodne aktivnosti ter prikazati njihov pogled na povezovanje v mednarodnem aspektu mladinskih politik.

 

Nacionalnim mladinskim organizacijam spodaj navedeni vprašanji. Pri vsakem vprašanju najdete odgovor Nove generacije SLS:

1) Kako ocenjujete vpliv Slovenije in/ali vaše mladinske organizacije v mednarodnih mladinskih organizacijah v tridesetih letih samostojnosti in kaj bi izpostavili kot največje dosežke, ki jih je vaša organizacija dosegla v tridesetih letih na mednarodnem nivoju na področju mladine?

Ravnokar smo praznovali 30 let svoje neodvisnosti, 30 let svobode na Slovenskem. Nekoliko več praznujemo v Novi generaciji, ki nosi dediščino Mladih krščanskih demokratov in Mladih Slovenske ljudske stranke. Vsi, ki zavzeto utiramo pot idejam, vrednotam in viziji Nove generacije, se globoko zahvaljujemo našim predhodnikom, ki so pred več kot tremi desetletji imeli pogum zoperstaviti enoumju, da bi vsi rodovi za njimi na temeljih svetovnega humanizma, krščanskega etosa, demokracije, svobode in pravičnosti lahko sooblikovali svoj danes in jutri.

Pred tridesetimi leti smo se organizirali po vsej Sloveniji in ponosno zakorakali v svet, v teh 30 letih smo se povezali z našimi sestrskimi organizacijami širom Evrope, od Francije in Irske do Ukrajine ter Belorusije. Uveljavili smo se v Evropski demokratični mladini (DEMYC) in v Evropskih krščanskih demokratih (EYCD), nato ustanavljali podmladek Evropske ljudske stranke (YEPP) ter Alpsko organizacijo krščansko demokratske mladine Junge Alpenregion.

Predstavniki Nove generacije se redno udeležujemo raznih seminarjev in konferenc, ki našim članom omogočajo srečevanje z mladimi iz drugih evropskih držav, izmenjavo informacij in mnenj ter intenzivno skupno delo na različnih področjih mladinske politike. Normalizacija videokonferenc v preteklem letu in pol pa je ovire za dostop do le teh bistveno zmanjšala. Lahko upamo, da bo ta razvoj prinesel še večji nabor dogodkov, ki se jih lahko Nova generacija udeleži v prihodnosti.

Nova generacija se skupaj z matično stranko že dolgo udejstvuje na Evropskem parketu, nenazadnje z našim trenutnim Evropskim poslancem, Francom Bogovičem. Naši člani redno stažirajo v njegovi pisarni v Bruslju, kar mnogim poda dobre osnove za nadaljnjo pot v Evropsko politiko.

Čeprav pri Novi generaciji delujemo na mednarodni ravni večinoma v omenjenih Evropskih organizacijah  (YEPP, DEMYC, itd.) gojimo tudi neposredne stike z našimi sestrskimi organizacijami po Evropi, v zadnjih letih npr. z Mladí Lidovci na Češkem, Les Jeunes avec Jean Lassalle na Francoskem, Stowarzyszenie Mlodzi Demokraci na Poljskem ter Kristelig Folkepartis Ungdom na Norveškem, da jih naštejemo le nekaj. Po koncu trenutne krize upamo, da bomo lahko v najkrajšem času ponovno začeli medsebojne obiske in situ z našimi kolegi po kontinentu.

2) Kaj si želite, da bi lahko v naslednjih letih dosegli na področju mladine v mednarodnih mladinskih organizacijah oziroma kakšna bi morala biti vizija slovenskega mladinskega sektorja za mednarodni prostor v naslednjih letih?

Ključna beseda za prihodnost mednarodnega udejstvovanja mladinskega sektorja na Slovenskem mora postati in ostati povezovanje. Če se bomo mladinske organizacije med sabo v mednarodnih vodah koordinirale lahko dosežemo veliko več kot če bi čofotale posamično. MSS je v tem procesu ključni kamen, saj lahko pomaga pri koordinaciji organizacij, ki velikokrat nimajo direktnih stikov med seboj.

Trenutna pandemija nas je naučila, da je dandanes medsebojna komunikacija lažja kot kadarkoli prej, kar lahko izkoristimo za bolj dinamično ter odzivno kontaktno mrežo mednarodnih tajnikov ter zadolženih za mednarodno delovanje v mladinskih organizacijah. Kot primer smo se mednarodni tajniki NG SLS, MSi in SDM v zadnjih mesecih redno debatirali ter usklajevali skozi videokonference, ko časa in možnosti za normalne sestanke ni bilo.

Zato pozdravljamo iniciativo trenutnega vodstva MSS, ki se trudi pri pomoči usklajevanja mednarodnega delovanja Slovenskih mladinskih organizacij – stopimo ponosno skupaj naprej!

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.