DomovMLADINSKI ENERGETSKO-PODNEBNI FORUM: MLADI, ENERGIJA, PODNEBJE
20.11.2023
Avtor: Petra Viki Čeru

MLADINSKI ENERGETSKO-PODNEBNI FORUM: MLADI, ENERGIJA, PODNEBJE

V torek, 14. novembra je Mladinski svet Slovenije skupaj z Društvom EnLite in mladinskim podnebnim delegatom organiziral Mladinski energetsko-podnebni forum na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, katerega se je udeležilo mnogo strokovnjakov iz področja energetike, aktivnih predstavnikov mladinskih organizacij in gibanj, študentov, raziskovalcev ter mladih, ki so si o temi želeli izvedeti še več. Dogodek je bil sestavljen iz treh delov: nagovorov strokovnjakov, petih omizij s svojo temo iz področja energetike in okrogle mize, njegov namen pa je bil spodbuditev razprave o energetsko-podnebni prihodnosti Slovenije skozi oči mladih. Razpravljali smo o temah, povezanih z oskrbo z energijo, podnebnimi spremembami ter njihovim vplivom na ekosisteme in biotsko raznovrstnost ter vlogi mladih pri oblikovanju energetsko-podnebnih politik.

Dogodek je odprla predsednica Mladinskega sveta Eva Kotnik, sledili pa so ji še govori prvega mladinskega podnebnega delegata Roka Dolenca, Mojce Dervenšek iz Društva EnLite, Vesne Nahtigal iz Gospodarske zbornice Slovenije, državne sekretarke za energijo Tine Seršen ter predsednice Energetske zbornice Slovenije Ane Vučina Vršnak. Drugi del dogodka je bil sestavljen iz petih omizij, vsako s svojo temo na področju energetike. Na njih smo s strokovnjaki iskali rešitve na trenutne probleme z energetskega področja, »brainstormali« ideje za izboljšave ter na koncu prišli do številnih predlogov in rešitev, ki smo jih nato predali Roku, da jih predstavi na COP28 konferenci, ki se bo konec novembra odvijala v Dubaju.

Finale dogodka pa je bila okrogla miza, kjer je naš mladinski podnebni delegat postavljal vprašanja dr. Danijelu Crnčecu, Vesni Nahtigal, Mii Zupančič, Lini Jerini Ljubojević, Timu Gregorčiču, Klemnu Knezu in Ani Vučina Vršnak o podnebnih spremembah in načrtovanju nizkoogljičnega energetskega sistema prihodnosti, aktivnem državljanstvu mladih v energetsko-podnebnem prehodu, ekosistemih in biotski raznolikosti, energetsko-podnebnem izobraževanju ter zelenih delovnih mestih. Razvnela se je dinamična in zanimiva debata, kjer je vsak od strokovnjakov predstavil svoj vidik na zgoraj omenjene teme.

Zahvaljujemo se vsem zgoraj omenjenim udeležencem, da so nas počastili s prisotnostjo na dogodku in nas poučili o problemih in rešitvah, s katerimi se trenutno Slovenija in vet soočata na področju energetike.

Pripravila: Iva Drozg

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.