DomovMladinski delegat Slovenije pri Organizaciji združenih narodov – pa kaj boš sploh počel?!
04.06.2014
Avtor: PR MSS

Mladinski delegat Slovenije pri Organizaciji združenih narodov – pa kaj boš sploh počel?!

Ko sem kolegom prvič omenil, da sem postal mladinski delegat Slovenije pri Organizaciji združenih narodov (OZN) so mi najprej čestitali, češ, hej, uau, kdaj se seliš v New York? Pa sem jim pojasnil, da nisem (še) postal diplomat, saj to ne moreš postati kar čez noč. Funkcija mladinskega delegata je namreč, da sodeluje na letnem zasedanju Generalne skupščine OZN v okviru tretjega odbora, torej odbora za socialne, humanitarne in kulturne zadeve in s tem širši svetovni javnosti na mednarodnem parketu predstavi stališča države iz katere prihaja oziroma njene politike do mladih znotraj teme, ki je na agendi OZN zavedena pod naslovom »Družbeni razvoj, ki vključuje vprašanja o svetovnem socialnem položaju in mladini, staranju, osebah s posebnimi potrebami in družini.«

In nato je sledilo: »A to je vse?!« Ni.

Ključno je namreč tudi vse kar se zgodi pred septembrskim vrhom Generalne skupščine in kar se zgodi po njej. Pred začetkom namreč potekajo priprave na zasedanje. V tem času se mladinski delegat seznanja z relevantnimi stališči o aktualnih temah. V Sloveniji vsekakor odmevajo naslednje teme: politična participacija, brezposelnost, socialna vključenost in zdravje mladih. Kaj pa so prioritete Združenih narodov na svetovni ravni? O njih bomo deležniki, torej člani Evropskega mladinskega foruma, Mladinski delegati posameznih držav pri OZN in razne nevladne organizacije med drugim razpravljali že na prvem posvetu, ki se ga bom kot slovenski mladinski delegat udeležil konec junija v Bruslji, »United Nations Advocacy Meeting 2014«. Med tem se bom seznanil z delom OZN na področju mladinske problematike, preučil veljavne resolucije s področja mladine in poročila generalnega sekretarja OZN na obravnavanem področju, pričakujem pa tudi kakšno zanimivo razpravo, okroglo mizo, konferenco ali kaj podobnega z mladimi in pristojnimi organi. Pred odhodom v New York bom tako poznal vsebinska izhodišča o veljavnih nacionalnih politikah in programih za mladino, katera mi bodo pomagali razumeti tudi državni organ, pristojen za mladino ter MSS.

In po New Yorku? Takrat bom zainteresirani javnosti, preko predavanj ali nastopov v medijih, predstavil sklepe srečanja Generalne skupščine OZN, svojemu nasledniku pa bom nato predal pridobljeno znanje, izkušnje in nenazadnje, v to verjamem že zdaj, tudi kakšne pomembne kontakte – drugih mladinskih delegatov ali organizacij, ki bi utegnile koristiti institutu mladinskega delegata OZN pri MSS tudi v prihodnje.

Na tej spletni strani bom tekom mandata kot prvi mladinski delegat Slovenije pri OZN pripravljal številne zanimive objave in članke. Za začetek bom v eni izmed prihodnjih objav pojasnil zgodovino tega, kako je OZN prepoznal mlade kot pomembne deležnike pri soodločanju na mednarodnem parketu in jih zato povabil, da preko mladinskih delegatov aktivno sodelujejo v razpravah.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.