DomovMladi forum SD ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije
05.07.2021
Avtor: Dominik Derenčin

Mladi forum SD ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije

Mladinski svet Slovenije je ob tridesetletnici osamosvojitve Slovenije in v znamenju začetka Predsedovanja svetu EU zbral vtise in refleksije o delovanju slovenskih nacionalnih mladinskih organizacij na mednarodni ravni in vplivu Slovenije na razvoj mednarodnih mladinskih politik.  Dogodka kot sta bila priznanje Slovenije kot samostojne države s strani mednarodne skupnosti ter vključitev naše države v Evroatlantske povezave, sta za slovenski mladinski sektor in mlade odprla številne nove priložnosti. Namen zbiranja vtisov in refleksij o delovanju nacionalnih mladinskih organizacij na mednarodni ravni in vplivu Slovenije na razvoj mednarodnih mladinskih politik je prikazati vpetost organizacij članic MSS v mednarodne aktivnosti ter prikazati njihov pogled na povezovanje v mednarodnem aspektu mladinskih politik.

 

Nacionalnim mladinskim organizacijam spodaj navedeni vprašanji. Pri vsakem vprašanju najdete odgovor Mladega foruma SD:

1) Kako ocenjujete vpliv Slovenije in/ali vaše mladinske organizacije v mednarodnih mladinskih organizacijah v tridesetih letih samostojnosti in kaj bi izpostavili kot največje dosežke, ki jih je vaša organizacija dosegla v tridesetih letih na mednarodnem nivoju na področju mladine?

Mladi forum SD je polnopravni član Mladih evropskih socialistov (YES), ki združuje social-demokratske podmladke iz Evrope. Prav tako je Mladi forum SD član Svetovne zveze socialistične mladine (IUSY), ki je največja mladinska politična organizacija na svetu. Ponosni smo, da so naše člani in članice v preteklosti sodelovali v odločevalskih telesih in vodilnih funkcijah v naših mednarodnih povezavah, med leti 2015-2017 je iz naših vrst prihajala tudi podpredsednica YES. V Mladem forumu SD smo tudi pobudniki in ustanovitelji mreže SD9, ki jo združujejo socialdemokratski podmladki iz Balkana. Znotraj te mreže Mladi forum SD prevzema vodilno vlogo in koordinira aktivnosti te mreže, ki so usmerjene v krepitev mednarodne sodelovanja v regiji, naslavljanju skupne problematike mladih v regiji in negovanju evropskih vrednot. Nedavno smo postali tudi člani mladinske politične mreže (Political youth network), ki jo sestavljajo politični podmladki iz vseh političnih spektrov Zahodnega Balkana in ki si prizadeva za krepitev mednarodnega sodelovanja na področju človekovih pravic v regiji.

2) Kaj si želite, da bi lahko v naslednjih letih dosegli na področju mladine v mednarodnih mladinskih organizacijah oziroma kakšna bi morala biti vizija slovenskega mladinskega sektorja za mednarodni prostor v naslednjih letih?

V Mladem forumu SD menimo, da je potrebno okrepiti sodelovanje in komunikacijo med organizacijam članicami MSS na področju mednarodnega sodelovanja, saj lahko s tem pridobimo na povečan vpliv – tudi kar zadeva možnosti medsebojne podpore kandidaturam v odločevalska telesa na mednarodni ravni. Hkrati pa menimo, da je možnost za sodelovanje tudi na področju promociji evropskih vrednot med mladimi v Sloveniji ter tudi v regiji Zahodnega Balkana.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.