DomovKonferenca v Sofiji
30.04.2018
Avtor: PR MSS

Konferenca v Sofiji

»Mladi smo oblikovalci in ne poslušalci« to so besede  Evropskega mladinskega foruma, ki se trenutno pojavljajo v medijih po Evropi. Med več kot 200 mladimi, ki so se udeležili Evropske mladinske konference v Sofiji, glas o kateri je odmeval v preteklem tednu smo bili tudi predstavniki Mladinskega sveta Slovenije.

Druga konferenca v 6. ciklu Strukturiranega dialoga je dvignila precej prahu. Glavni namen strukturiranega dialoga in Evropskih mladinskih konferenc je, da se mladi in odločevalci srečajo in izmenjajo mnenja in stališča. Čeprav so bili na konferenci prisotni nekateri odločevalci, med njimi tudi komisar Tibor Navarcics, mladi nismo dobili posebne priložnosti, da bi predstavili stališča mladih iz svojih držav.  S seboj smo prinesli ideje in mnenja ostalih mladih, ki so svoj vložek dali preko nacionalnih posvetovanj strukturiranega dialoga.

Udeleženci smo imeli pomembno vlogo oblikovanja 11 mladinskih ciljev, ki bodo pomembni vodniki pri oblikovanju evropskih mladinskih politik.

Tekom konference, ki je bila organizirana v sklopu Bolgarskega predsedovanja Svetu EU smo opazili precej razlik med tem,  kar so bile prioritete pri ciljih, ki smo jih oblikovali in med tem, kar se je tam dejansko dogajalo.

Gonilna sila procesa strukturiranega dialoga smo mladinski sveti in mladinske organizacije, ki v večji meri na Evropskem področju delujemo preko Evropskega mladinskega foruma. Evropski mladinski forum je že leta eden izmed vodilnih partnerjev v procesu strukturiranega dialoga, vsako leto je tisti, ki ogromno prispeva k sami vsebini konferenc, prav tako pa je v organizacijo konference vključen tudi tisti nacionalni mladinski svet tiste države, kjer dogodek poteka. Letos, se je Bolgarska ekipa odločila, da dogodek izpelje bolj ali manj samostojna.

Dogodki, kot je ta konferenca so odlična priložnost, da Evropski mladinski forum predstavi stališča, ker pa razen kratkega zaključnega govora tekom konference niso dobili priložnosti, da bi predstavili bogato vsebino, ki jo imajo na področju mladinskih politik. Dobili smo občutek, da je naša edina vloga, da mirno poslušamo kaj predstavniki Organizacije združenih narodov, Evropske unije in Bolgarske vlade menijo o potrebah in željah mladih Evropejcev.

Za udeležence so take konference odlična priložnost, da od sovrstnikov slišimo kako oni živijo in kaj oni vidijo kot pomembno za njih. Razen delovanja po različnih tematikih mladi od konference nismo odnesli veliko.

Slabe vtise zaradi zelo omejenega prostora za participacijo mladih pa so še povečale druge napake organizatorjev.

Med največjimi naj izpostavimo dejstvo, da smo bili neglede na to, da smo se tekom dneva pogovarjali o enakopravnosti spolov deležni zabave, na kateri so bile zvezde go go plesalke. Za nas je bilo to vrh ledene gore.

Mnenja ostalih si lahko preberete na

Da pa ne bomo tako črnogledi, pogledamo 11 mladinskih ciljev, ki smo jih oblikovali in vidimo, da smo mladi iz dane situacije naredili najboljše kar smo lahko.

Mladinski cilji, ki smo jih oblikovali so:

1) Povezati EU z mladimi

2) Enakost vseh spolov

3) Vključujoče družbe

4)Informacije in konstruktivni dialog

5) Mentalno zdravje in dobro počutje

6) Premikajmo podeželsko mladino naprej

7) Kvalitetne zaposlitve za vse

8) Kvalitetno učenje

9) Prostor in participacija za vse

10) Trajnostna zelena Evropa

11) Mladinske organizacije in evropski programi

Podrobneje si o mladinskih ciljih lahko preberete tukaj: http://www.youthconf.at/youthgoals/

Anja Fortuna, podpredsednica MSS za mednarodno sodelovanje

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.