DomovEvropske volitve (ali katerekoli druge) niso brezveze!
14.05.2014
Avtor: Petra Miklaužič

Evropske volitve (ali katerekoli druge) niso brezveze!

Neizpodbitno dejstvo je, da je zanimanje mladih za politiko nizko. Mladi ne hodijo na volitve in se ne vključujejo v politične stranke ali njihove podmladke. Preprosto ne verjamejo, da njihov glas šteje oz. da lahko kaj spremenijo. Nad politiko je večina mladih razočarana. In to upravičeno.

Pa vendar stopimo korak nazaj. Ali ni skregano z logiko, da se mladi prostovoljno odrekajo eni od svojih temeljnih pravic zaradi razočaranja nad politiko? Taisto politiko, ki jo kot državljanke in državljani lahko, če malo posplošim, vržemo na smetišče zgodovine ravno s tem, da se ne prepustimo malodušju, in svoje prepričanje in stališča prelijemo v svoj glas na volitvah.

Odločitve o svojem življenju sprejemamo vsakodnevno. Za lažjo predstavo, še ena karikirana situacija. S prijatelji se zvečer odpravimo ven. Seveda se je potrebno dogovoriti kam bi šli. Ali v ta bar, ono gostilno, morda pa kar pri nekomu doma? V ekipi se odločamo skupaj, vsak lahko enakopravno izrazi svoje mnenje, pove,kaj bi rad počel in kje bi rad bil. Lahko pa bi se odločili, da pri izbiri ne bomo sodelovali. Smo apatični, “naredimo po svoje” in odločitev pade mimo nas. Potem pa cel večer ne delamo druga kot kuhamo mulo, se pritožujemo nad izbiro lokacije in pametujemo,kako je to slabo in kako slaba odločitev je bila. Kje smo pa bili, ko se je o vsem skupaj odločalo? In zakaj nismo sodelovali pri odločanju!? Konec koncev gre za vpliv na naše odločitve,ki se nas tičejo.
Življenje, odnosi in družba so seveda bistveno bolj zapleteni od zgornje karikature, a princip ostaja. Če se zavestno odpovemo pravici, da izrazimo svoje želje, prepričanje in poglede, se odpovemo pravici, ki nam jo zagotavlja ustava in s katero se lahko, če se združi dovolj enako mislečih, premikajo gore. Vsekakor pa se vsaj odloča o lastnem življenju.

Kot predsednica Mladinskega sveta Slovenije (MSS) se vsakodnevno trudim motivirati mlade, da se aktivno vključijo v upravljanje družbe. Tako pred prihajajočimi evropskimi volitvami na Mladinskem svetu Slovenije izvajamo aktivnosti, ki bi v mladih okrepile zavedanje, da sodelovanje na volitvah ni brezveze  oz. brez pomena.
Želimo poudariti, da imajo tudi odločitve na ravni EU še kako velik pomen in vpliv na naše vsakodnevno življenje in da je prav,da so tudi teme mladih naslovljene v EU. V ta namen smo, v sodelovanju z mladinski organizacijami in mladimi, pripravili Manifest mladih, ki predstavlja presek pričakovanj in zahtev mladih naproti bodočim evropskim poslancem. Dokument smo razdelili na štiri dele. V prvem delu govori o ključnih področjih za osamosvajanje mladih, drugem delu se dotakne področij, ki so povezana s socialno vključenostjo mladih, tretji del se nanaša na vključevanje mladih in mladinskih organizacij v oblikovanje politik na ravni Evropske unije, v četrtem delu pa smo opozorili na trajnostni vidik delovanja EU (besedilo in zahteve v Manifesta mladih).

Manifest smo oblikovali zato, ker želimo, da se glas mladih sliši tudi na volitvah v Evropski parlament. Zavedam se, da Manifest ne zajame vseh področij, ki vas zanimajo in izpostavi vseh problemov, s katerimi se soočamo. Na Mladinskem svetu Slovenije ga vidimo kot najmanjši skupni imenovalec, s katerim se večina mladih lahko poistoveti.

Sporočam vam tudi, da bomo na MSS organizirali soočenje predstavnikov kandidatnih list, na katerem boste imeli priložnost slišati, kako se posamezne liste opredeljujejo do Manifesta in tudi drugih vprašanj, ki jih boste imeli priložnost zastaviti. Izbira na tokratnih evropskih volitvah je verjetno največja do sedaj. Z našimi aktivnostmi vam želimo približati različna stališča in poglede listi, ki nastopajo na volitvah, da boste lažje precenili katera od njih bo lahko vaše interese najbolje zagovarjala. Poleg tega pa imamo vsi skupaj na voljo množico orodij in pripomočkov, s katerimi lahko na razmeroma enostaven in hiter način raziskujemo preseke lastnih stališč in stališč list kandidatov, ki tekmujejo za našo naklonjenost. Izkoristimo jih.

Vaša udeležba na volitvah 25. maja 2014 pa je tisto, kar bo najbolj okrepilo glas mladih. Volitve so pomembne. Ne dovolite, da na volitvah drugi odločajo v vašem imenu. Več mladih nas bo odšlo  25. maja 2014 na volišča, glasneje bo slišan naš glas.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.