DomovEvropska mladinska konferenca – Sofia 2018
09.05.2018
Avtor: PR MSS

Evropska mladinska konferenca – Sofia 2018

Od 16. – 19. aprila 2018 sem imel priložnost, da sem se kot mladinski delegat skupaj s predstavniki Mladinskega sveta Slovenije ter Urada Republike Slovenije za mladino udeležil Evropske mladinske konference.

Gre za dialog med mladimi in odločevalci ter prenos idej in predlogov od mladih do odločevalcev. Začne se s posvetovanji na lokalni ravni, nato se združi na nacionalni ravni – vsaka država ima nacionalno koordinacijsko skupino in se poveže na Evropski mladinski konferenci, ki poteka vsakih 6 mesecev in predstavlja vrh strukturiranega dialoga. Po tri takšne konference in vmesna obdobja so združeni v en cikel, ki traja 18 mesecev, vsakih 6 mesecev pa tako kot predsedovanje Svetu EU tudi Evropsko mladinsko konferenco gosti druga država in tako smo tokrat pristali v Sofiji.

Konkretno smo na tej Evropski mladinski konferenci pripravljali Evropske mladinske cilje (European Youth Goals) na podlagi rezultatov mnenj skoraj 50.000 mladih iz Evropske unije! Vse nacionalne koordinacijske skupine so v zadnjem letu opravile izjemno delo, da smo delegati na konferenci dobili v roke rezultate mnenj mladih iz celotne EU na različnih področjih (zaposlovanje, izobraževanje, zdravje, šport, enakost, participacija, mladinski prostori itd.). Več kot 250 delegatov, izjemni ljudje z veliko znanja, izkušnjami in predvsem z veliko motivacije. In delo se je pričelo.

Delegati smo se razdelili v 11 delovnih skupin. Sam sem izbral skupino »Mladinski prostori in vsakodnevna participacija« (Youth spaces and everyday participation), saj mi je ta tema najbolj blizu iz mojega lokalnega okolja, dela v mladinskem svetu in nenazadnje našega mladinskega prostora »Hiše mladih« v Mariboru, ki smo jo odprli prav 1 teden pred Evropsko mladinsko konferenco.

Delo v skupinah me je navdušilo. Izjemni ljudje z veliko znanja, izkušnjami, poleg ambicioznih mladih pa tudi nekateri vidni predstavniki institucij Združenih narodov in Evropske Komisije, a vsi z istim ciljem, da oblikujemo skupne Evropske mladinske cilje.

Po dveh dneh izjemno napornega in utrujajočega dela v skupinah smo prišli do 11 Evropskih mladinskih ciljev, ki sledijo rezultatom analize skoraj 50.000 mladih Evropejcev in bodo (najverjetneje) uvrščeni v Evropsko mladinsko strategijo in seveda v različne ukrepe na ravni EU ter po državah članicah. Na osrednjem zaključnem delu dialoga z Evropskim komisarjem in predstavniki Združenih narodov ter Bolgarske Vlade je bilo izraženih kar nekaj kritik, saj mladi nismo dobili ravno veliko možnosti za dialog z najvišjimi gosti.

Kljub nekaj organizacijskim spodrsljajem, ki smo jih izpostavili udeleženci, ter ne ravno vzornem dialogu z mladimi v zaključnem delu, konferenco in evropske mladinske cilje, ki smo jih oblikovali ocenjujem kot uspešno in verjamem, da bomo za Evropske mladinske cilje še slišali, predvsem pa, da bodo dosegli čim več mladih Evropejcev.

Veselim se tudi že spremljanja naslednje Evropske mladinske konference, ki bo jeseni na Dunaju, kjer bodo delegati pregledali v kolikšni meri so bili Evropski mladinski cilji uvrščeni v evropsko strategijo in kako jih še bolj približati mladim.

Matic Matjašič

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.