O delegatki

Lucija Karnelutti je bila že v preteklosti aktivna predstavnica mladih na mednarodnem in nacionalnem področju. Med drugim je opravljala funkcijo predsednice Dijaške organizacije Slovenije (DOS), bila članica predsedstva evropske dijaške organizacije (OBESSU – Organising Bureau of European School Student Unions), ustanovna članica predsedstva Generation Climate Europe (GCE) ter predsednica Medgeneracijske koalicije Slovenije (MeKoS).

K čemu bo stremela tekom trajanja mandata?

Lucija si bo prizadevala za aktivno sodelovanje z mladinskim sektorjem in ostalimi deležniki, sledenje potrebam mladih v post-covid času ter nudenje podpore mladim pri aktivnostih za izboljšanje njihovega položaja, kot tudi položaja naše družbe. Pri slednjem se bo osredotočila predvsem na zelo zaskrbljujoče področje duševnega zdravja mladih ter relevantne cilje trajnostnega razvoja (SDG), predvsem na področju podnebnih ukrepov, kakovostnega izobraževanja in dostojnega dela.

Kakšni so cilji njenega enoletnega mandata?

Lucija Karnelutti, mladinska delegatka pri OZN poudarja: »Kot cilj mandata si bom zadala, da v institut mladinskega delegata vključimo več mladih, saj menim, da predstavlja velik, do sedaj še neizkoriščen, potencial za izmenjavo, oblikovanje in odsev mnenja mladih do aktualnih globalnih problematik ter izobraževanja o delovanju OZN. Močno sem namreč prepričana, da imamo mladi v sebi vedno večjo željo, da smo videni kot relevanten akter in enakovreden sogovornik ter smo vključeni v pogovore, ki se tičejo nas in naše prihodnosti. Z dostopnimi projekti, ki bodo v skladu z aktualnim dogajanjem na mednarodnem parketu, kot je zasedanje Generalne skupščine OZN, prihajajoče predsedovanje Slovenije Svetu EU, Konferenca ZN o podnebnih spremembah COP25, itd. želim mlade in širšo družbo angažirati za zavzemanje za njihov položaj, razmišljanje in vključevanje v nacionalne in globalne izzive ter jim omogočiti prostor in kapacitete, da tudi sami postanejo aktivni državljani in zahtevajo odgovornost odločevalcev pri uresničevanju Agende 2030.«

Lucija dodaja, da veliko potenciala v posameznikih, ki si želijo oblikovati našo prihodnost in jo usmeriti v smer, ki bo dosegala zastavljene cilje, zato upa, da bo lahko v času mojega mandata kot UNYD s takšnimi posamezniki tudi sodelovala in dokazala, da smo predvsem mladi dejavniki pozitivnih sprememb ter ključno prispevamo k miru, demokraciji in trajnostnemu razvoju naše družbe.

 

Lucija je dosegljiva na e-naslovu unyd@mss.si, njenemu delu lahko sledite na Twitterju – @UNYD_Slovenia.

 

Pretekle mladinske delegatke oz. delegati:

  • mandat 2020/2021 – Lucija Tacer
  • mandat 2019/20 – Patrik Bole
  • mandat 2018/19 – Urša Svetelj
  • mandat 2017/18 – Sabina Carli
  • mandat 2016/17 – Andraž Šiler
  • mandat 2015/16 – Katja Cimermančič
  • mandat 2014/15 – Miha Pongrac

 

Pojdi na:

 1. Mladinski delegat OZN
 2. O delegatki
 3. Postani mladinski/a delegat/ka
 4. Projekti
 5. Poročilo prejšnje mladinske delegatke
 6. Kontakt
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.