DomovSodelujemoMladinski delegat OZN
28.07.2017

Mladinski delegat OZN

Sabina Carli je magistrica mednarodnih odnosov z raznolikimi izkušnjami s področja dela z mladimi, zaposlovanja, človekovih pravic in mednarodnega sodelovanja. Zadnjih 7 let je bila aktivna v mladinskih politikah, sprva preko študentskih organizacij na lokalnem in nacionalnem nivoju, pozneje pa tudi preko društev in organizacij, ki naslavljajo specifične izzive, s katerimi se soočajo mladi v Sloveniji in širše. S svojim delom želi prispevati k spremembam, ki jih naš planet nujno potrebuje, saj verjame, da smo mladi gonilna sila prihodnosti in trajnostnega razvoja in želi to misel širiti med svojimi sovrstniki.

Fokus njene vizije delovanja v letu 2017 je participacija mladih, tematiko pa deli na tri ključna podpodročja:

# 1 Ekonomska vključenost

Prehod iz otroštva v odraslost predstavlja tudi prehod v ekonomsko neodvisnost, iskanje dela oziroma zaposlitve, selitev v lastno bivališče in formiranje družine. V današnji socialnoekonomski situaciji so ti koraki mladim nemalokrat oteženi oziroma onemogočeni. Moje delo bi naslavljalo: zaposlovanje, dostojne zaposlitve ter spoštovanje delavskih pravic, pomen kvalitetne izobrazbe, prepoznavanje in beleženje neformalne izobrazbe in izkušenj, krepitev zaposlovanja v NVO sektorju, promocijo podjetništva med mladimi.

# 2 Politična vključenost

Da bi zgoraj opisane in druge izzive voditelji učinkovito naslavljali, morajo biti mladi vključeni in aktivni v odločevalskih procesih. Moje delo bi naslovilo: vključenost v volilne procese, aktivno volilno pravico, aktivno državljanstvo, internetni aktivizem, zagovorništvo.

# 3 Vključenost v skupnost

Da se prehod iz otroštva v odraslost ne spremeni v t.i. waithood, je ključnega pomena večja osredotočenost lokalnih struktur na mlade ter njihova aktivacija, ustvarjanje podpornega okolja, v katerem si mladi lahko najdejo ali ustvarjajo zaposlitve, dejavno prispevajo k razvoju družbe in uživajo kvalitetno življenje. Moje delo bi naslovilo: pomen mladinskega organiziranja v lokalnih skupnostih in dialog med mladimi in odgovornimi za mladinsko politiko, prostovoljstvo, mladinsko delo, medgeneracijsko povezovanje, medkulturni dialog.

Sabina je dosegljiva na e-naslovu unyd@mss.si, njenemu delu pa sledite na Twitterju – @UNYD_Slovenia.

Pretekle mladinske delegatke oz. delegati:

  • mandat 2016/17 – Andraž Šiler
  • mandat 2015/16 – Katja Cimermančič
  • mandat 2014/15 – Miha Pongrac
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.