DomovNoviceSREČANJE MLADINSKIH SVETOV V BEOGRADU
04.06.2017

SREČANJE MLADINSKIH SVETOV V BEOGRADU

Podpredsednik MSS za mladinske politike. Tibor Vöröš, se je na povabilo Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) v četrtek, 25.5., in v petek, 26.5.2017, mudil na delovnem obisku v Beogradu, kjer je potekalo srečanje Mladinskih svetov Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Makedonije.

Prvi dan obiska se je Tibor udeležil 1. foruma Mladinske politike Srbije z naslovom: Mladi v fokusu. Udeleženci iz vse Srbije so skupaj z mednarodnimi gosti razpravljali o položaju mladih v Srbiji, predstavljali dobre prakse in iskali odgovore na številne izzivi mladih, predvsem na področju zaposlovanja in participacije.

Drugi dan je bil namenjen delovnemu sestanku predstavnikov mladinskih svetov Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Makedonije. Razpravljali so o položaju mladih, o odnosu političnih odločevalcev v posamezni državi do mladih in mladinskega sektorja, o temah in skupnih aktivnostih v prihodnostih. Strinjali so se, da je vsem državam skupno dejstvo, da se mladi izseljujejo in odhajajo v druge države EU ali širše. Mednarodni gostje so sodelovali tudi kot panelisti na posvetu s slušatelji Akademije mladinske politike.

Tibor Vöröš, podpredsednik MSS za mladinsko politiko: ‘Mladi se v vseh državah soočamo s podobnimi težavami. To so predvsem odseljevanje mladih v države zahodne Evrope, nizka rodnost in staranje prebivalstva. V Mladinskem svetu Slovenije zato poudarjamo pomen regionalnega mladinskega sodelovanja, ki je nujno za izmenjavo izkušenj in dobrih praks, sodelovanje mladih pa je lažje tudi zaradi poznavanja jezika. 

Gospodarstva na Balkanu so še vedno zelo prepletena, kar pa predstavlja izziv in priložnost za mlade podjetnike, ki vidijo potencial za gospodarsko sodelovanje v tem delu Evrope.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.