DomovNoviceSPREJETA NACIONALNA POKLICNA KVALIFIKACIJA ZA MLADINSKO DELAVKO/DELAVCA
03.06.2017

SPREJETA NACIONALNA POKLICNA KVALIFIKACIJA ZA MLADINSKO DELAVKO/DELAVCA

V petek, 2. junija 2017, je Strokovni svet RS za poklicno in strokovno izobraževanje dokončno potrdil Kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti za Nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) mladinski delavec/delavka. Strokovni svet RS za poklicno in strokovno izobraževanje bo predal sklep v podpis tudi Ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anji Kopač Mrak.

Neža Repanšek, podpredsednica MSS za za mladinsko delo in neformalno izobraževanje: ‘Poklicni standard za NPK mladinski delavec delavka je bil včeraj po dolgem procesu končno sprejet. Organizacije in akterji mladinskega sektorja smo se glede  znanj in spretnosti, ki so vključeni v katalog standardov poenotili in samozavestno zagovarjali. Naš novi NPK mladinski delavec je po KLASIUS – P uvrščen pod področje Osebnostni razvoj, kjer so  vključene aktivnosti, ki jih lahko opredeljujemo glede na posameznikovo znanje, sposobnosti in spretnosti. Ravno v tem je umeščenost NPK mladinskega delavca zanimiva, saj je ključno delo mladinskega delavca opolnomočenje mladih, da dosegajo svoj polni potencial, osebnostno rastejo in prispevajo v skupnosti. Formalizacija njegovih znanj, spretnosti in sposobnosti pa bo omogočila, da bodo mladinski delavci lažje prehajali tudi na trg dela, saj bodo delodajalcem izven sektorja lahko pregledneje pojasnili katere kompetence so osvojili z udejstvovanjem v mladinskih organizacijah. Na MSS pozdravljamo korak odločevalcev v pravo smer – proti mladim.’

Nacinalna poklicna kvalifikacija mladinski delavec/delavka bo mladinskim delavcem/delavkam olajšala prehajanje od enega k drugemu delodajalcu in s tem izboljšala mobilnost posameznika v sektorju. Prav tako pa to pomeni tudi večjo preglednost za delodajalce nad tem, katera dela in naloge ter kompetence poseduje mladinski delavec.

Ta teden je pa priporočila o Youth Work sprejel tudi Svet Evrope.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.