Domov Slovenija alarmantno neuspešna na področju osamosvajanja mladih
13.10.2010

Slovenija alarmantno neuspešna na področju osamosvajanja mladih

Evropski statistični urad je objavil podatke, po katerih je bila v letu 2008 Slovenija v samem vrhu Evropske unije po deležu mladih, ki živijo pri starših. V starostni skupini 18-34 let smo s skoraj 68 % na drugem mestu, le za Slovaško, kjer je ta delež še za slab odstotek višji. Najmanj mladih pri starših pa imajo skandinavske države.

Če pogledamo statistike po spolu, pa velja poudariti, da ima Slovenija v EU najvišji delež mladih moških, ki živijo pri starših. Le-teh je skoraj 75%, medtem ko je delež pri mladih ženskah ok. 60,5 %. Slovenija je torej prehitela države, ki so tradicionalno vzgajale “mamine sinčke” – ta sloves se je dolgo držal Italije, ki je po aktualnih statistikah na 7. mestu.

Med mladimi od 18-24 let, ki se še izobražujejo in živijo pri starših, Slovenija izrazito prednjači s kar 77%. Sledita nam Luksemburg in Litva z nekaj več kot 68 %, na samem repu pa je Malta s 27,7 %. Za to starostno skupino življenje pri starših še ni pretirano problematično, je pa, vsaj za Slovenijo, simptomatično, saj se te statistike kasneje ne spreminjajo, kakor bi se morale …

V starostni skupini 25-34 let smo drugi, pred nami je samo Nemčija.

Spletno publikacijo Statistics in focus, ki je obravnavalo to tematiko, si lahko ogledate tu.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.